Gulyás Gergely: Az Európai Unió öt oltási projektjében van benne Magyarország

2020. december 10. 11:15 | Varga Diána

A kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón kiemelte: a kormány célja, hogy hazánk bárhonnan, mielőbb jusson a koronavírus-elleni védőoltáshoz.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról tájékoztatott: a kormány szerdai ülésén áttekintette a fertőzésszámokat, amelyekből úgy tűnik, hogy lassan a megbetegedések száma csökken. Mint mondta, a számok hektikusak, nem telt el elég idő ahhoz, hogy kimondhassák: túl vagyunk a csúcson; de bíznak benne, hogy elértük a platófázist, ami azt jelentené, hogy a fertőzésszám és a halálozások száma csökkenni kezd a közeljövőben.

A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy a kormány az operatív törzs javaslatára arról döntött, hogy a szigorítások január 11-ig maradnak életben, így az intézkedések az ünnepek alatt is életben lesznek; illetve december 21-én közlik majd, hogy szenteste milyen intézkedések lesznek érvényben. Rámutatott: mindenki szeretné, hogy karácsonykor a család együtt legyen, de a legfontosabb, hogy megakadályozzák a vírus terjedését. Leszögezte ugyanakkor, hogy szilveszterkor a 10 fős összejöveteli létszámkorlát, valamint a kijárási tilalom érvényben lesz.

Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy Magyarország bárhonnan oltóanyaghoz jusson – folytatta –, éppen ezért az Európai Unió mind az 5 oltási projektjében részt veszünk; de optimista hangnemet ütött meg az orosz és a kínai vakcina kapcsán is. Emlékeztetett: az év végén, jövő év elején érkezhet oltóanyag hazánkba, hozzátéve, hogy az előjegyzésben vegyen részt az, aki tud és szeretné beoltatni magát. Ismét megerősítette: az oltás ingyenes és önkéntes lesz.

Az egészségügyben a védekezési képesség megőrzése fontos – hangsúlyozta Gulyás, kiemelve, hogy a kórházi kezelések száma nem nőtt az elmúlt időszakban: jelenleg valamivel kevesebb, mint nyolcezren vannak kórházban koronavírus miatt. Szerinte a lélegeztetőgép kapacitás is megnyugtató, annak egyharmadát veszik most igénybe. Ismét köszönetet mondott az orvosoknak és az ápolóknak megfeszített munkájukért.

A miniszter kitért arra is, hogy az oltási tervet az operatív törzs határozza meg; első körben az egészségügyi dolgozókat, majd az időseket oltják be; utóbbi kapcsán a napokban küldik ki a regisztrációs kérdőíveket a nyugdíjasoknak. Hozzátette: tesztelésszámban Magyarország a legtöbbet tesztelő országok közé tartozik, sikeres volt a pedagógusok, egészségügyi dolgozók tesztelése, a héten pedig a területi közigazgatásban dolgozókat tesztelik.

A kancelláriaminiszter kitért arra is: a szerdai kormányülésen a miniszterelnök tájékoztatást nyújtott arról, hogy Magyarország intenzív tárgyalásokat folytatott többek közt a lengyel kormányfővel és a német kancellárral, így van arra esély, hogy a csütörtöki uniós csúcson elfogadják a magyar és a lengyel követeléseket az uniós költségvetés kapcsán. Gulyás ismét arról beszélt: nem lehet politikai feltételekhez kötni az Európai Unió költségvetésével kapcsolatos tárgyalásokat, Magyarország egyértelművé tette, hogy nem vagyunk zsarolhatóak.

További programok »

FEL