Operatív törzs: A hatvan év alatti krónikus betegek oltása is elkezdődik

2021. február 8. 13:14 | behir

Magyarország lakosságának 3 százaléka van már beoltva, az unióban az átoltottsági arány mindössze 2,7 százalék – hangzott el az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

 
Szerdától Ausztrába regisztrálni kell
Február 10-tól új beutazási szabály lép életbe Ausztriába. Ennek értelmében, aki Ausztriába szeretne utazni, annak előzetesen regisztrálnia kell és karanténba kell vonulnia, majd a karantén ötödik napján van lehetőség ingyenes PCR tesztre – mondta Kiss Róbert.
A rendőr aleredes beszélt arról is, hogy a hétvégén 610 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem, vagy nem megfelelően viselték a maszkot. A hétvégén két vendéglátóhely 60 napos bezárásáról döntöttek. 1650 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt. 5 977 hatósági házi karantént rendeltek el, és 24 774 esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat.
 
 
Lehet választani vakcinát, de csak abból, ami van
A rendelkezésre álló vakcinákkal 32 ezerénél is több idős beteget oltanak be. A múlt héten ezer háziorvosi rendelőbe tudtak eljuttatni egy-egy adag Moderna vakcinát, ami 10-10 idős beteg beoltására volt elégséges – mondta György István az oltási munkacsoport vezetője.

A héten három vakcinaszállítmányt is várnak. Mivel kevés vakcina érkezik az országba, így sajnos minden háziorvosi rendelőbe nem jut oltóanyag – folytatta.

Ahogy eddig is, a háziorvos és az oltóorvos dönthet arról, hogy a célcsoporton belül ki kaphatja meg az oltást. Egy újabb célcsoport oltása is megnyílik, most már a hatvan év alatti krónikus betegek oltását is elkezdik az AstraZeneka vakcinával.

A hétvégén beérkezett vakcinák szétosztása a hét közepéig meg fog történni. A háziorvosok a következőkben is telefonon fognak egyeztetni az oltás időpontjáról. Ha az adott időpontra a család nem tudja az oltakozni kívánót elvinni  a háziorvos küldhet érte betegszállítót.

Az egyelőre nem tudják biztosítani, hogy az oltóponton valaki rámutat a vakcinára, hogy melyikkel szeretné beoltatni magát és azt kapja. De azt mindenképp biztosítják, hogy mindenki maga dönthesse el, kívánja-e beoltatni magát vagy sem, illetve arról is dönthet, hogy az aktuálisan rendelkezésre álló vakcinákból kívánja-e beoltatni magát vagy vár, amíg újra lesz abból a vakcinából, amivel beoltatná magát.

 

Egyre több a gyógyult és a vakcina is
1160 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 377 655 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 65 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 155 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 281 839 fő, az aktív fertőzöttek száma 82 661 főre csökkent. 3717 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 295-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 289 042 fő kapott oltást, közülük 107 592 fő már a második oltását is megkapta – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos.
Minden lehetőséget megragadnak, hogy minél több vakcinát szerezzenek – folytatta. Szombaton megérkezett az AstraZeneka vakcinája, ezt az oltóanyagot is két dózisban adják be. Ennek a vakcinának az előnye, hogy nem igényel különleges tartási szabályokat, tárolása például 5-8 fokon is lehetséges. Az AstaZeneka javaslata szerint vakcinájának első és második beadása között 4-12 hétnek kell eltelnie. Az oltási csoport ezért úgy döntött, hogy Magyarországon 4 hetet hagynak a két adag vakcina között. Ezzel a 18-60 éves krónikus betegeket fogják oltani.
 
Pillanatnyilag előzzük Európát
Szputnyik V vakcina leírásában szerepel, hogy bizonyos krónikus betegségek esetén nem ajánlott, ezért döntöttek úgy, hogy egyelőre a listán szereplő krónikus betegeket nem ezzel oltják. Még akkor sem, ha Oroszországból semmilyen oltási szövődményről nem tudnak.
A KSH legfrissebb kutatása is azt bizonyítja, hogy a magyarok bizalma egyre nő a vakcinával szemben.
Magyarország lakosságának 3 százaléka van már beoltva, az unióban az átoltottsági arány mindössze 2,7 százalék.
 
Forrás: hirado.hu
 

További programok »

Itthon

Szeptemberben a vendégéjszakák száma meghaladta a 2019-es számokat is

A vártnál is jobb eredményeket hozott a szeptember, ugyanis a vendégéjszakák száma 65 százalékkal meghaladta a tavalyi adatot, ráadásul 4 százalékkal túlszárnyalta a 2019-es, a koronavírus-járvány előtt mért számokat is - mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a szervezet hivatalos, szombaton közzétett podcastjában.
2021. október 16. 17:37
FEL