Operatív törzs: 60 koronavírus-fertőzött szorul lélegeztetésre

2020. április 16. 13:01 | Varga Diána

Összesen 722 felnőtt fertőzöttet ápolnak kórházban és 7 gyermeket.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa ismét megerősítette, hogy idegenrendészeti eljárásban kitoloncolták azt a 11 iránit, akik a Dél-Pesti Centrumkórházban nem tartották be a magatartási szabályokat. Közülük egy személy megszökött, de őt már elfogták.

Azt is jelezte, hogy Szombathelyen szerdán több százan szegték meg a magatartási szabályokat: egy konténertüzet néztek a helyiek tömegesen, a forgalmat is akadályozva. Kiss Róbert ezért kérte, hogy ennek elkerülése érdekében mindenki tartsa be a korlátozásokra vonatkozó szabályokat.

Arról is tájékoztatott, hogy a napokban több tucat kórházba visznek egyéni védőfelszereléseket, a készleteket a kórházparancsnokok felügyelik. Mint mondta, ezek a parancsnokok az elmúlt időszakban több szabálytalanságot tapasztaltak, 3 esetben feljelentést tettek, mert többek közt védőfelszerelések, tisztítószerek, még számítógépek is hiányoztak a készletekből.

 

Nő a tesztek száma

Müller Cecília országos tisztifőorvos a napi adatok ismertetése mellett kiemelte, hogy a fertőzöttek számával együtt nő a laborvizsgálatok száma is, eddig több mint 38 ezer ilyen vizsgálatot végeztek el. Jelezte, hogy sokan a betegek közül otthon tartózkodnak, mert nem mutatnak olyan súlyos tüneteket, amelyek indokolnák az intézményi ellátást. Rámutatott arra is, hogy az összes fertőzött 35 százaléka 70 évnél idősebb, súlyozottan érintettek a 80 éven felüliek; 30 százalékos az érintettség az 50-69 éves korosztályban, 23 százalék a 30-49 éves korosztály, 10 százalék a 15-29 év közöttieknél és 2 százalék a 14 év alattiaké. Budapest és Pest megye a leginkább érintett, itt az összes hazai, koronavírus-fertőzött 60 százaléka található.

Kórházban 722 fő felnőttet és 7 gyermeket ápolnak, míg 60 beteg lélegeztető gépen van. A tisztifőorvos szerint éppen emiatt szükséges a további felkészülés, ami biztosítja, hogy az intenzív ellátásra szorulók megkapják a megfelelő kezelést.

 

Országszerte 11 idősotthonban vannak betegek

Az országos tisztifőorvos szerint az elmúlt napi adatok szerint a fertőzés terjedése egyenletesnek nevezhető, ha csak nem alakulnak ki új gócpontok, de utóbbi sem zárható ki. Mint mondta, országszerte 11 idősek otthona érintett a fertőzésben, nagyszámú megbetegedés 2 intézményben: a Budapesten a Rózsa úti és a Pesti úti idősotthonban van. A többi intézményben ez a szám lényegesen alacsonyabb, jellemzően 10 alatti a betegszám.

Müller Cecília arra is kitért: abban az esetben, ha az idősotthonban fertőződik meg valaki, de a közérzete jó, akkor esetében elég az elkülönítés és a karantén. Ha az érintett kórházba kerül az otthonból, mert súlyos az állapota, akkor a gyógyulását követően az a legjobb, ha a visszabocsájtás előtt két negatív tesztet készítenek a kórházban. Ha erre valamiért nem kerül sor, a gyógyult páciens akkor is elbocsájtható, de a 14 napos karantént be kell tartani. Ha valaki nem koronavírus miatt került kórházba, az otthonba való visszakerüléskor szintén szükséges a 14 napos elkülönítés – tette hozzá.

További programok »

FEL