Opauszki Zoltán: Látszik a fény az alagút végén a turizmus esetén

2020. június 9. 17:22 | Varga Diána

A koronavírus-járvány miatt fokozatosan bevezetett, a turizmus területét érintő enyhítésekkel újra elindulhat a belföldi turizmus. Békéscsabán is lépésről lépésre tér vissza az élet a normális kerékvágásba. A 7.TV műsorvezetője Opauszki Zoltánnal, Békéscsaba környezetvédelmi és turisztikai ügyekért felelős tanácsnokával beszélgetett az Aktuális című műsorban.

 

 

– Végre elérkezett a pillanat, amikor – ha nem is teljes erővel, de – újraindulhatott a turizmus Békéscsabán. Hogyan élte meg a város az elmúlt 2,5 hónapot? A koronavírus-járvány a turisztikát sokként érte.

– Nehéz pillanatokat, napokat, heteket okozott a koronavírus-járvány kapcsán létrejött helyzet. De most, hogy kifele tartunk belőle, jelentősen kevesebb bajjal és kárral járt mindez, mint amire kezdetben számítottunk. Ez a helyzet valóban sokként érte a gazdaságot, ezen belül a turizmust, de már azt látjuk, hogy egyre-másra újra indulnak az ágazatok. Látszik a fény az alagút végén.

 

– Legelőször a teraszok, kerthelyiségek nyithattak meg. Ön szerint erre kinek volt nagyobb szüksége? A vendéglátóhelyeknek vagy az otthonaikból kiszabadulni vágyó embereknek?

– Nehéz kérdés. Úgy látom, hogy mindkettőnek, hiszen a vállalkozásoknak nagyon fontos volt, hogy végre bevételekhez tudjanak jutni, ne kerüljenek csődközeli állapotba. De azt látom, hogy a vendégeknek legalább ennyire fontos volt. Azt hallom a vendéglők üzemeltetőitől, hogy fantasztikus forgalmat bonyolítottak. Nagyon nehéz volt a biztonsági szabályok betartását megfelelő módon biztosítani ezen körülmények között, mert mindenki kitódult a szabadba, a teraszokra. Most is fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a szabályok egy része még hatályban van, amelyeket be kell tartanunk, mindannyiunk közös érdekében.

 

– A Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatot hirdetett a maximum nyolc szobával rendelkező szálláshelyek számára. Szobánként egymillió forint a pályázható összeg. Ez elég jelentős segítséget jelent.

– Így van. Egyrészt úgy gondolom, hogy ez egy jelentős összeg. Azon szálláshelyek vonatkozásában, amelyekről beszélünk, ez a lehetőség a nyolcnál nem több szobával rendelkező szálláshelyeket szólította meg. Nem emlékszem arra, hogy ennek a szálláshely-kategóriának érdemben elérhető forrást biztosítottak volna, különös tekintettel arra, hogy ennek a kondíciói is rendkívül kedvezőek, hiszen százszázalékos mértékű, vissza nem térítendő támogatás vehető igénybe. Ezt a forrást a szálláshelyek szolgáltatásának színvonalemelésére fordíthatják, tehát mindenképpen nagy öröm, hogy Békéscsabán ez a szállás-kategória olyan forráshoz juthat. Ezáltal a magasabb költés-hajlandóságú vendégeket is meg lehet szólítani. A Magyar Turisztikai Ügynökség nemcsak az úgynevezett kis szálláshelyek számára írt ki pályázati lehetőséget, hanem a száz szobánál nagyobb kapacitással rendelkező szállodák számára is. Békéscsabán ekkora szálloda jelen pillanatban nincsen. De azt várjuk, hogy a következő időszakban megjelenik még olyan forrás, amely a Békéscsabán elérhető szállodák, panziók esetében is lehetőséget nyújt további fejlesztésekre.

 

– Az érintettek, az érdeklődők hol tájékozódhatnak a pályázatok kapcsán?

– Elsősorban a Magyar Turisztikai Ügynökség weboldalát ajánljuk, de a pályázatról, a lehetőségekről a szálláshelyek azon a felületen is értesültek, amelyen keresztül az idegenforgalmi adóbevallásukat, illetve a vendégéjszaka számokat bevallják. Az úgynevezett NTAK rendszeren keresztül a szolgáltatók direktben is értesítést kaptak a Magyar Turisztikai Ügynökségtől. Emellett a magunk csatornáin tájékoztatjuk a szálláshely tulajdonosokat, például a visitbekescsaba.com nevű oldalon és a közösségi oldalainkon.

 

– A járványidőszak alatt a háttérben nem álltak meg a munkák, különböző fejlesztéseket is végeztek Békéscsabán. Egy ilyen például a Wenckheim-kerékpárút, amelynek építése most zajlik. Mit lehet tudni a beruházásról, milyen forrásból valósul meg?

– Még nem zajlik a beruházás, de rövid időn belül elkezdődik az építkezés. Az elmúlt hetekben Szarvas Péter polgármester hozott a veszélyhelyzet idején, a közgyűlés hatáskörében döntéseket olyan közbeszerzési eljárások tekintetében, amelyek a Wenckheim-kerékpárút megvalósításához kapcsolódnak. A Modern Városok Program keretében Magyarország Kormánya támogatásával van lehetősége Békéscsabának a Wenckheim turista- és kerékpárút megépítésére. Ennek részeként négy közbeszerzési eljárást írtak ki az elmúlt hónapokban. Ezek közül kettő esetében tudtunk most eredményt hirdetni, kettő esetében nem volt eredményes a közbeszerzés, utóbbiaknál a közeljövőben új közbeszerzési eljárások kerülnek kiírásra annak érdekében, hogy még ebben az évben azok is elindulhassanak. Elindul a kivitelezése annak a nyomvonalszakasznak, amely a Bartók Béla úton meglévő kerékpárút felújítását jelenti majd. Ennek a folytatásaképpen a Temető sori kerékpárút további fejlesztése történik. A Kétegyházi úton van egy elég rossz állapotban lévő kerékpárútszakasza a városnak, ennek a szélesítése, felújítása történik meg a projektben. A folytatásában új szakaszok megépítése várható, így a Kígyósi úton, ahol az ott lakók régóta kérték és szorgalmazták, hogy épüljön kerékpárút a városrészben élők biztonságos közlekedéséért. A Kerekegyházi úton indul el jobbra, a bányatavak felé egy új kerékpárútszakasz, amely egyúttal szervizútként is szolgál az ott lévő mezőgazdasági területek megközelítése céljából; gyakorlatilag a Csabagyöngye szőlőültetvénynél ér majd véget a szakasz. A másik beruházásban érintett szakasz az Élővíz-csatorna menti futófolyosóként ismert kerékpáros és futó út – a Körte sori hídtól Veszely felé –, amely eléggé rossz állapotban van; ennek felújítására és kiszélesítésére lesz lehetőség. Ennek a folytatásaként tudjuk megvalósítani pósteleki bekötőút fejlesztését, amely így a jövőben kerékpárútként is szolgálhatja a turisták, a csabai kirándulók lehetőségeit.

 

– A Magyar Közút felmérése szerint Békéscsaba a legkerékpárosabb város, ebből adódhat, hogy a csabaiak biztosan kihasználják majd az új épülő kerékpárutakat. A turisztikai jelentősége mi lesz ennek a kerékpárútnak?

– A projekt tervezésekor, 2016-ban azt fogalmaztuk meg, hogy egy olyan turisztikai célú kerékpárút-hálózatot valósítunk meg, amely fölfűzi azokat az építészeti értékeket, kastélyokat, amelyek térségünkben a Wenckheim-hagyatékhoz köthetőek. Ilyen Gyulán a sokak által ismert az Almásy-kastély vagy a romos pósteleki kastély. Ide értendő a gerlai és a szabadkígyósi Wenckheim-kastély is, utóbbi felújítása rohamtempóban zajlik. Az a fontos, hogy a kerékpárút-hálózattal ezeket az objektumokat összekössük és elérhetővé tegyük a turisták, a kirándulók számára.

 

– Egy másik fejlesztésről is ejtsünk szót, ugyanis a CsabaPark új játszóteret nyitott és már igénybe is vehették a gyerekek, épp gyermeknapon. Volt céljuk az időzítéssel?

– Kapóra jött a gyermeknap és pünkösdi hétvége. Maga a játszótér néhány hete készen volt, a dilemma abból adódott, hogy akkor adjuk-e a csabaiak használatába, amikor minden elkészül vagy lehetséges-e jogi, műszaki szempontból, hogy az elkészült részeket idő közben használatba adjuk. A jogi feltételek biztosítottak voltak, így lehetővé vált, hogy a gyerekek birtokba vehessék a területet. Azok, akik a hétvégén a CsabaParkban jártak, láthatták, hogy még erőteljesen folynak a munkálatok, hiszen az úgynevezett aktív turisztikai fejlesztések ezután valósulnak meg. A dombon készül egy műanyag burkolatú sípálya, egy hófánk pálya, kilátó épül, ahonnan 350 méter hosszúságú drótkötélpálya indul majd. Aki azon végigsiklik, az adrenalin szintje rendben lesz. Ezen kívül egy canopy pálya létesül még. Azt is láthatják az arra járók, hogy a tó partján megkezdődött a tószínpad építése. A játszótér a Körte sori oldalon elkészült, de itt is megjegyzendő, hogy újabb játszótér-fejlesztések következnek mind a Körte sori oldalon, mind az Óriások konyhája területén, amely a CsabaPark Vendéglő szomszédságában található.

 

– Megnyithattak a szálláshelyek is, szabadtéri látogatóközpontok látogathatók. Mi a helyzet az Árpád fürdővel?

– Az Árpád fürdő megnyitása a központi, kormányzati rendelkezésekkel összhangban történhet. Olyan kormányzati döntések születtek, amelyek lehetővé teszik azt, hogy a fürdők legalább részlegesen megnyithassanak. A fedett fürdőrészek, termál medencék még nem, de az uszodák és a gyermekmedencék már használhatóak. Az Árpád fürdő esetében is elindult a fürdő felkészítése a megnyitásra, amely június 11-én nyílik meg a közönség előtt. A sportolók esetében a használatba vétel már megkezdődhetett.

 

– Milyen további korlátozások feloldását várják még a városba?

– Nagyon fontos az, hogy a rendezvények megtartása vonatkozásában szülessenek enyhítések, mentesítések. Többek között nagyon fontos volna – a színházak, mozik megnyithatnak, fogadhatnak majd látogatókat, nézőket –, hogy a kulturális intézmények látogatási korlátozása megszűnjön. Gondoljunk csak a Csabagyöngye Kulturális Központra. Vannak még várakozásaink, amelyek lehetővé teszik majd azt, hogy valóban nagyobb sebességfokozatra kapcsoljunk, de a szabadtéri rendezvényekre bizonyos korlátozásokkal van mód. Itt-ott az országban olyan koncerteket is szerveztek már, ahol autóból lehetett követni, kvázi mint egy autósmozi esetében a rendezvényt. Úgy látom, hogy szépen lépésről-lépésre haladunk előre és bízunk abban, hogy amennyiben a megbetegedési számok nem romlanak, akkor a következő hetekben egészen közel juthatunk a korábban megszokott, ha tetszik normálisnak nevezett szinthez.

További programok »

FEL