Opauszki Zoltán: A műsoraink, cikkeink az itt élőkről és az itt élőknek szólnak

2018. március 15. 15:01 | behir

Békéscsaba közgyűlése három évvel ezelőtt, 2015. márciusában döntött arról, hogy  létrehozza a százszázalékosan önkormányzati tulajdonban lévő Békéscsabai Médiacentrum Kft.-t. Hogy mi történt azóta, hol tart ma, és mit nyújt az itt élőknek a médiacentrum, azt Opauszki Zoltán, a társaság ügyvezetője foglalta össze a szabad sajtó napján.  

 

– A mai felgyorsult világban, amikor már minden háztartásban televíziós csatornák tucatjai érhetők el, nem is beszélve az internet nyújtotta lehetőségekről, mivel tudja elérni a Békéscsabai Médiacentrum, hogy ne kérdőjelezhessék meg a fontosságát?

 

Érdemes onnan indulnunk, hogy a cég létrehozását megelőzően, magántulajdonú médiacégektől vásárolt az önkormányzat megjelenési lehetőségeket, az önkormányzati élet történéseinek, híreinek a lakossághoz való eljuttatása érdekében. Ma az önkormányzat a saját tulajdonában álló televíziót, a minden békéscsabai háztartásba eljutó nyomtatott városi lapot és online hírportált is működtető médiacéggel sokkal kiterjedtebb, átfogóbb módon tudja a város, a megye lakosságát tájékoztatni. Talán nem mellékes körülmény, hogy ennek a több platformot működtető vállalkozásnak a fenntartása jelentősen kevesebbe kerül az önkormányzatnak, mint amíg csupán külső szervezetektől vásárolt médiafelületeket.

Érdemes felidéznünk a cégalapítás időszakát, amikor kétkedő vélemények jelentős üzleti kockázatokat, óriási ráfordításokat prognosztizáltak, felelőtlen döntésről szóltak… Mindezzel szemben a nyilvános cégadatok igazolják, hogy felelős és takarékos gazdálkodással, pénzügyi szempontból mindvégig nyereséges működés mellett, a megyében meghatározó, komoly médiacéggé nőtte ki magát az önkormányzat vállalata. Mindebben jelentős szerepe volt és van az önkormányzati intézményekkel, az önkormányzat gazdasági társaságaival folytatott intenzív és erőteljes együttműködésnek is, mely az erőforrásokkal való ésszerű gazdálkodást, hatékonyabb kommunikációs és marketingtevékenységet képes biztosítani az együttműködő partnerek számára.

 

– Mit mutatnak az adatok? Hány nézőhöz jut el ma a 7.Tv adása?

 

A 7.Tv körzeti besorolású kereskedelmi televízióként működik, műsora Békés megye valamennyi településén, minden kábeltelevízió szolgáltatónál elérhető, a médiahatóság nyilvántartása szerint 152 000 nézőhöz jut el, ezzel a hét legnagyobb elérésű vidéki televízió közé tartozik. Műsorainkat kezdettől fogva online módon, a hírportálunkon is követhetik azon nézőink, akik nem kábeltelevízió előfizetők.

 

A médiacentrum partnere az MTVA-nak, több országos médiumnak, gyakran jelentkeznek be például az M1 adásaiban a megye különböző pontjairól.

 

Az egyik fontos tény a médiacentrum létjogosultságának alátámasztására éppen ez. Bizonyára a tévénézők is észrevették, hogy több alkalommal – napi rendszerességgel jelennek meg Békés megyei hírek az országos médiában, erre korábban alig volt példa. Ez egyrészről annak is köszönhető, hogy beszállítói partnerei vagyunk például az MTVA-nak és más országos csatornákkal is együttműködünk. Így nekünk köszönhető, ha például a Békés megyei gazdákat sújtó belvízhelyzetről, a Modern Városok Program fejlesztéseiről, vagy éppen a Munkácsy Mihály Múzeum tortamustrájáról is beszámolót láthatnak a nézők például az M1-en. Büszkék vagyunk arra is, hogy a munkatársaim által rögzített helyi színházi előadások, hangversenyek vagy sportesemények is eljutnak a “nagyközönség” elé. Hogy egy friss példával éljek: a Jókai színházban felvett Légy jó mindhalálig című színdarabot március elején mutatta be az M5 kulturális csatorna fő-műsoridőben.

 

– Mi az, amit kifejezetten az itt élőknek nyújt a 7.Tv, illetve a médiacentrum?

 

Számos együttműködési megállapodást kötöttünk a mögöttünk hagyott néhány évben a megye meghatározó közigazgatási szervezeteivel (például a Békés Megyei Kormányhivatallal, a Békés Megyei Önkormányzattal), a kulturális intézményekkel, városunk első osztályban szereplő sportegyesületeivel, a civil szervezetekkel és a gazdasági élet prominens vállalataival is – így híradásaink szinte minden területet felölelnek. Tudósítunk a helyi jelentőséggel bíró eseményekről, például élőben közvetítjük a közgyűlést a 7.Tv-n és a behir.hu portálon is. A helyi történésekről, aktualitásokról napi rendszerességgel tájékoztatjuk a nézőinket a Híradónkban, vagy az azt követő Aktuális című műsorunkban. A Békés megyei sport- és kulturális élet szereplői szintén állandó vendégeink magazinjainkban. Összefoglalva tehát: aki kíváncsi arra, hogy mi történik a közvetlen környezetünkben, az a felületeinken mindent megtalál, hisz műsoraink rólunk, itt élőkről és nekünk szólnak.

 

– A nézők legtöbbször csak a végeredményt látják a televízióban, vagy olvassák a portálin és az újságban, de mindezek mögött sok ember munkája áll. Hogyan áll fel ma a médiacentrum?

 

A sok kifejezés relatív, bár büszkén mondhatom, hogy jelenleg a Békéscsabai Médiacentrum 31  főt foglalkoztat. Mostanra egy fiatal, lelkes és tehetséges kollégákból álló csapatot sikerült összehoznunk, akik – nyugodtan mondhatom – erőn felül teljesítenek azért, hogy a hírek nap mint nap eljussanak a nézőkhöz és az olvasókhoz. Azért hangsúlyoztam, hogy erőn felül, mert mindig ki kell emelni, hogy ez a kis szerkesztőségnyi ember a médiacentrum mindhárom felületét megtölti tartalommal napról-napra, ami nagyon komoly munka. Újságot szerkesztünk, honlapot üzemeltetünk, és egy olyan televíziót működtetünk, amely országos híreket is szállít. Persze ezek olyan szakmai kérdések, amelyeket egy kívülálló, a média világában kevésbé járatos ember nem lát, de fontosnak tartom megemlíteni, mert büszke vagyok a kollégáimra, akik folyamatosan helytállnak az eseményáradatban. A Békéscsabai Jókai Színház több darabját, valamint a színházban rendezett számos gálaműsort, köztük például a Magyar Teátrumi Társaság Díjátadó Gáláját is rögzítette stábunk, ezekkel nézőink rendszeresen találkozhatnak a 7.Tv műsorán. Egy-egy ilyen előadás rögzítése adott esetben minimum nyolc operatőr egyidejű munkáját igényli, erre a vidéki televíziózásban kevés stáb képes. Stratégiai együttműködés alakult ki a Fővárosi Nagycirkusz és a Békéscsabai Médiacentrum között, ennek keretében mintegy húsz, a cirkusz életét, a cirkuszi világot, a cirkusz előadásait bemutató műsort készítettünk. A Fővárosi Nagycirkusz, Atlantisz gyermekei című előadását például – amelyet ugyancsak stábunk rögzített – 2016. december 31-én adta le az M5 kulturális csatorna.

 

– Akik az utóbbi időszakban figyelemmel követték a helyi közéleti és politikai eseményeket észrevehették, hogy kritikai észrevételek is érték Önt és a médiacentrumot. Megkerülhetetlen a kérdés, hogy mit szól mindehhez?

 

A kritika nagyon fontos generátora a fejlődésnek. Különösen akkor, ha építő jellegű. Mindig szívesen vettük a jó tanácsokat és elfogadtuk a kritikákat, pláne abban az esetben, ha ezek a média világában jártas szakemberektől érkeztek. Sőt, havonta több alkalommal konzultálunk is olyanokkal, akik nálunk nagyobb tapasztalattal rendelkeznek és megkérjük őket, hogy véleményezzék a teljesítményünket. Vannak ugyanakkor a kevésbé jóindulatú hangok, nos, ezt is meghallgatjuk és elhelyezzük a megfelelő polcra. Ez a polc pedig annál eldugottabb helyen van a „raktárban”, minél nemtelenebb és főleg igazságtalanabb a támadás. Április nyolcadikán országgyűlési választások lesznek Magyarországon, tehát már a kampányidőszakban vagyunk. Tudomásul kell vennünk, hogy vannak, akik ilyenkor megpróbálnak minden eszközt megragadni, hogy felhívják magukra a figyelmet. Ki így, ki úgy. Mi mindenesetre mindenkit arra biztatunk, hogy tegyék meg ezt a mi műsorainkban, vagy más felületeinken, ugyanis mindenkinek teret biztosítunk, hogy kifejtse a gondolatait. A legfontosabbnak, mindig, minden körülmény közepette a nézőink, olvasóink véleménye tekinthető. Folyamatosan dolgozunk munkatársainkkal új produkciók, új műsorok megvalósításán, reményeink szerint a nézők és olvasók mind nagyobb megelégedésére.

További programok »

FEL