Online konferencia a tudomány érdekében

2021. február 6. 12:25 | Gyemendi Réka

"Világnak szóló tudomány" – ezzel címmel rendezett konferenciát a Gál Ferenc Egyetem Egészség- és Szociális Tudományi Kara Gyula városával együttműködve. Ezúttal azonban online formában követhették az érdeklődők az előadásokat.

A rendezvényt egy évvel ezelőtt a városháza dísztermében tartották meg a Gyulai Felsőoktatás Napjához kötődően, akkor az egészségturizmus oktatása került a középpontba. Idén azonban a pandémia miatt online formában rendezték meg az eseményt, az előadásokat pedig közel 200-an követték élőben.

Dr. Vincze Gábor


A konferencián köszöntőbeszédet mondott dr. Vincze Gábor dékán, majd Prof. dr. Bódis József államtitkár videoüzenetét tekinthették meg az érdeklődők. Ezt követően dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere méltatta az intézményt.

– Idén lesz 28 éves a gyulai felsőoktatás, ám a vágy és az igény eziránt ennél sokkal régebbi. 1993. szeptember 3-án nyílt meg Gyulán az egészségügyi főiskola. Városunk akkori polgármestere, Pocsai Gábor - akinek elévülhetetlen érdemei vannak a gyulai felsőoktatás elindításában - így fogalmazott: egy évszázados álom vált valóra az iskola Gyulára költözésével – fogalmazott a városvezető. Hozzátette: egy igazán életképes és fenntartható képzés indult útjára 1993-ban, ami azóta kiegészült újabb, életképes és fenntartható képzésekkel. 

Őt Dr. Kis-Rigó László, szeged-csanádi püspök követte előadásával. Úgy fogalmazott: a világ beteg, gondokkal küzd, nehézségekkel áll szemben, amire sokféle megoldást lehet kínálni, de az igazi megoldás a tudomány.

Dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja előadásában a város és az intézmény összefogásának fontosságát hangsúlyozta.

– Gyula városa és a Gál Ferenc Egyetem szimbiózisának kevés hasonló példája van az országban, akár a világon. Két együttműködő fél egyazon akarattal munkálkodik. Egy város, térség élni, fejlődni akar és az értelmiségét helyben, a helyi igényeknek és sajátosságoknak megfelelően, a hagyományainkat és a tradícióinkat figyelembe véve, maga akarja kiművelni – fogalmazott a kormánymegbízott.

Ezt követően előadást tartott Prof. dr. Szabó Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia tagja a vallás és természettudomány összefüggéseiről. Értekezése arról szólt, hogy az igazság kritériumán keresztül lehet megragadni a vallás és tudomány kapcsolatát.

 

Prof. dr. Szabó Gábor

 

Őt Dr. Kozma Gábor, a Gál Ferenc Egyetem rektora követte, aki előadásában azt emelte ki, hogy társadalmunkat ma a szétesettség jellemzi, melyben csak a fogyasztáson van a hangsúly, nem pedig a valódi tudás átadásán és elsajátításán.

– Mindez a tudás mindenhatóságának nevében, a technológiai haladásra, a modernnek mondott tudásra hivatkozással történik, de ez a nagyon is manipulált tudás a haladással szemben a szétesettséget szolgálja. Az igazi tudományból fakadó erőnek át kell hatnia a lényegében mindenkire kiterjedő oktatási-nevelési rendszerek működését, amelynek a folyamatos fejlődés nyugalmát kellene hoznia a társadalom számára – mondta el a rektor.

 

Dr. Kozma Gábor

 

Végül dr. Vincze Gábor dékán azzal zárta a konferenciát, hogy a jelenlegi helyzet is azt mutatja, hogy nem csak gyógyszerekre és kezelésre van szükség, hanem magasan képzett ápolók, szakdolgozók jelenlétére is.

További programok »

Itthon

Rábaközi szakmai kiránduláson járt a Békéscsabai Népi Díszítőművész Szakkör

Június első hétvégéjén a 2020. évi munkájáért Stark Emlékérmet kapott Békéscsabai Népi Díszítőművész Szakkör vezetője, Baráth Éva tanulmányúton járt csapatával. A szakkör 11 tagja a Csabagyöngye Kulturális Központ Csoóri Sándor Alap által támogatott pályázata segítségével a Rábaköz motívumkincsével ismerkedhetett meg.
17:38
FEL