Olvasóink írták – Elképesztően pörögnek az azonnali utalások

2020. október 30. 16:11 | Csiffáry Zsuzsanna

A banki átutalásokat megkönnyítő, másodlagos azonosítót már több mint 80 ezer ügyfél regisztrálta a bankszámlájához hazánkban. Megkérdeztünk néhány Békéscsabán élőt arról, hogy milyen előnyét, hátrányát látja a lehetőségnek.

A money.hu szakportál összeállításából kiderül, hogy új fejezetet nyitott az idén márciusban elindított azonnali fizetési rendszer a mindennapi bankolásban. A rendszer segítségével 5 másodpercen belül megérkeznek a 10 millió forint alatti elektronikus átutalások, emellett számos szolgáltatás kapcsolódik hozzá, amely egyszerűbbé, kényelmesebbé teszi a pénzügyek intézését. Már nem feltétlenül kell tudni a 3×8 számjegyből álló bankszámlaszámokat, ugyanis azoknak az ügyfeleknek, akik a bankjuknál regisztrálták a másodlagos azonosítójukat – ami lehet e-mail cím, mobiltelefonszám vagy adószám – ezek megadásával is lehet utalni.

– Szeretem a modern világ adta apró előnyöket, egyre kevésbé használok készpénzt. Sokat vásárolok cégektől az internetről, de ha tehetem, inkább a futárnál fizetek, általában bankkártyával. A boltban és a számlákat szintén weben vagy telefonos alkalmazással egyenlítem ki, de úgy gondolom, jelenleg ennyivel nem fogom tudni különösebben kihasználni a lehetőségeit. Ettől függetlenül  a bevezetésének örülök, mert ez egy alapvető igény. Úgy gondolom, hogy a cégeknek biztos nagyon hasznos lehetőség, illetve ha magánszemélyek nagyobb összeget szeretnének utalni egymás között - mondta P. Norbert

– Nagyon szeretem a pénzügyeimet mobilról, számítógépről intézni. Nem kell bankba mennem, hiszen a nap bármelyik szakaszában intézkedhetek, várakozás nélkül. Amikor az utalás csak pár óra vagy hétvégén pár nap után ért oda, mindig kérdezgetni kellett a másik felet arról, hogy ott van-e már a pénz. Mióta azonnal megy az utalás, sokkal gyorsabban, kényelmesebben lehet intézni az ügyeket. A kocsimat például nyáron úgy vettem, hogy egy fillér nélkül elindultam Budakeszire, mindössze a telefonom volt nálam. A kinézett autó tetszett, megállapodtunk a másik féllel. Részletekben utaltam át az összeget a vevő számlájára. Ahogy végeztünk az adminisztrációval, a pénz már a másik fél számláján volt. Emiatt nem kellett mégegyszer felutaznom. Egyetlen hátrányát látom az utalásnak, hogy a bankok magasabb költséget számolnak ilyenkor. Így mindig tájékozódom a tranzakciós költségekről – nyilatkozta B. Zoltán

Gazdaság

Hat éve nem voltak ilyen drágák az élelmiszerek, mint most

Hatéves csúcsra ugrottak a nemzetközi élelmiszerárak novemberben az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) élelmiszerár-indexe szerint. A 3,9%-os havi növekmény után 6,5%-kal haladja meg a mutató a tavaly ilyenkori szintjét. A mutató, ami a legfontosabb élelmiszerek nemzetközi kereskedelmi árváltozását követi nyomon, 2014 decembere óta nem járt ilyen magasságokban.
11:23
FEL