Lehet-e nyugodtan sétálni a szoborsétányon?

2023. február 28. 14:40 | Such Tamás

A minap egy olvasónk a békéscsabai szoborsétány gyalogos és kerékpáros közlekedési furcsaságaira hívta fel a figyelmünket.

Olvasónk elmondása szerint, ahogy a Burek Csemege bolttól elindul a Bánszki utcán, azt látja, hogy a járda szélén egy gyalog- és kerékpárút (osztott) tábla van kitéve. (1. kép)

 

A békéscsabai Bánszki utca gyalog- és kerékpárútja – Fotó behir.hu/Such Tamás

(Az 1. kép: a Bánszki utca gyalog- és kerékpárút – Fotók: behir.hu/Such Tamás)

 

Majd miután elér a Bánszki utca-Derkovits sor kereszteződéshez, a zebrán átkelve, az átlós hídon elvileg nem mehet át, mert a tábla szerint csak a biciklisek, a Bánszki utcai hídon azonban csak a gyalogosok közlekedhetnek. (2. és a nyitókép – az utóbbi csak az átlós hidat ábrázolja)

 

A békéscsabai Bánszki utcai hidak – Fotó behir.hu/Such Tamás

(2. kép: a Bánszki utcai hidak)

 

A Bánszki utcai híd és az Árpád sor szoborsétány felöli sarkán csak egy bringás tábla van – ugye azok bicajosok számára, akik a fürdő felől jönnek egyenesen. Ezek szerint a Bánszki utca felől érkező gyalogosoknak át kell menniük a zebrán az Árpád sor kollégium felöli oldalára. Ráadásul, ha a Bánszki utcai híd és az Árpád sor szoborsétány felöli sarkán elindulunk, 10 méter múlva két kerékpárút találkozik, mert az átlós híd is bicikliút. Gyalogút tábla viszont azon a szakaszon nincs kitéve. (3. kép)

 

Az Árpád sor szoborsétány felöli szakaszának az eleje – Fotó behir.hu/Such Tamás

(3. kép: az Árpád sor szoborsétány felöli szakaszának az eleje)

 

Végül, ha a szoborsétány felöli oldalon kizárólag kerékpáron halad tovább, akkor egyszer csak, körülbelül jó 300 méter múlva felbukkan az első egy gyalog- és kerékpárutat jelző tábla. Legutóbb ilyen csak a Bánszki utcán található. (4. kép)

 

Az Árpád sor szoborsétány felöli szakasza, ahol már a gyalog- és kerékpárút tábla ki van helyezve – Fotó behir.hu/Such Tamás

(4. kép: az Árpád sor szoborsétány felöli szakasza, ahol már ki van helyezve a gyalog- és kerékpárút tábla)

 

Olvasónk megállapítása: Miközben az átlós hídon; az Árpád sor szoborsétány felöli sarkán és a szoborsétányon, ahol később már járda is van, nyugodtan közlekednek a gyalogosok, ami szerinte nem baj, csak a fentebb említett osztott táblákat hiányolja.

Kérdése: Mi van akkor, ha az Árpád sor szoborsétány felöli szakaszán – az elvileg bicikliút táblával feltüntetett útszakaszon – baleset történik? (3. kép)

Az utóbbi felvetéssel a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályához fordultunk, akiktől az alábbi választ kaptuk:

„Kérdésükre válaszolva tájékoztatjuk, hogy az Önök által megnevezett útszakasz jelzőtáblával ellátott kerékpárút. A 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendeletet (továbbiakban Kresz) úgy rendelkezik, hogy <<a gyalogosnak a járdán, ahol pedig járda nincs, a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton kell közlekednie.>> A Kresz szerint tehát gyalogos csak abban az esetben közlekedhet kerékpárúton, ha nincs járda. Az Önök által megnevezett útszakasszal párhuzamosan, az út túloldalán gyalogos közlekedésre alkalmas járdaszakasz található, így gyalogos ezen a kerékpárúton nem közlekedhet.”

További programok »

FEL