Okos város: Új információs „totemoszlopokat” állítottak fel Békéscsabán

2021. március 13. 08:38 | Vincze Attila

A Modern Városok Program SMART közvilágítási projektjében összesen kilenc darab interaktív, kijelzővel ellátott információs „totemoszlopot” állítottak fel Békéscsabán. A multimédiás köztéri elemek májustól többféle funkciót is ellátnak majd.

Információs totemoszlopokat helyeztek ki a szakemberek az elmúlt hetekben Békéscsaba forgalmasabb közterületein. Az általunk megkérdezett lakosok többsége egyelőre nem tudta megmondani, pontosan mi célt szolgálnak majd a köztéri elemek, volt aki hirdetőtáblának nézte, de azért akadt köztük olyan is, aki már tájékozott volt a kérdésben.

Az egyszerű járókelőnek jelenleg azért sem könnyű kitalálnia az oszlopok funkcióit, mert még egyelőre nincsenek üzembe helyezve. A fejlesztés a Modern Városok Programban, a SMART közvilágítási rendszer kialakításához kapcsolódóan jön létre. A város szakemberei összesen kilenc darab multimédiás kezelőfelülettel rendelkező köztéri elemet telepítettek a megyeszékhelyen. Az információs oszlopok WiFi-pontként, környezeti szenzordobozként és szükség szerint vészhívóként is funkcionálnak majd, de a kijelzőn közérdekű információk is helyet kapnak.

- Alapvetően, amikor az alapfunkcióival működik az eszköz, akkor a városról szóló imázsfilmek, illetve egyéb hirdetések jelennek meg majd rajta, de van benne például mozgásérzékelő is. Amint közelebb lép hozzá egy járókelő, akkor az oszlop átvált majd egy olyan funkcióra, amivel már lehet kezelni, és megjelennek rajta azok a statikus információk, melyeket fontosnak tartunk - mondta a behir.hu megkeresésére Borbola István, a Modern Városok Program végrehajtásáért felelős polgármesteri biztos.

Az interaktív, okos oszlopok próbaüzeme hamarosan indul, az új eszközök végleges beüzemelése május elejére várható.

További programok »

FEL