Ökobörze is lesz szombaton a Ligeti Vásár mellett

2023. február 7. 11:57 | Mikóczy Erika

A pazarlás nem divat – ezzel a jelmondattal szervez környezettudatos adok-veszek programot a Körösök Völgye Natúrpark és a Fenntartható Térségért Alapítvány február 11-én. A rendezvényről Pócsi Gabriella munkaszervezet-vezetőt kérdezte a 7.Tv Aktuális című műsorában Vári Bianka műsorvezető.

– A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület régóta, már hagyományosnak mondható módon szervez olyan programokat, amelyek a környezettudatos kereskedelmet népszerűsítik. Ilyen a Ligeti Vásár is.

A Ligeti Vásárunk idén ünnepli 15. születésnapját. Néhány évvel ezelőtt alakult ki az a hagyomány, hogy már havonta egy alkalommal rendezzük meg. Mindig törekszünk arra, hogy a vásár mellett valamilyen kísérőprogram is legyen. A Tudásfa Animátor Csapatunk rendszerint készül valamivel a fiatal gyerekek és családjaik számára. Idén szeretnénk bővíteni mindezt, például egy olyan workshop-sorozattal, amely a hagyományőrzést, az értékek megőrzését kívánja támogatni. Itt a gasztronómiához kapcsolódva valamilyen hagyományos ételnek az elkészítését tanulhatják majd meg a gyerekek. Az Ökobörze februárban debütál, ez pedig egy nagyobb volumenű kezdeményezés, amelynek az az elsődleges célja, hogy újra cselekvésre bírjuk az embereket a környezettudatosság jegyében. Tudjuk, hogy mindenkinek nagyon sok holmija van otthon, sokan el is szeretnének adni ezekből. Természetesen vannak erre más platformok is, viszont szívesebben vásárolnak az emberek használt cikkeket akkor, ha azt meg is tudják előtte nézni. Ha pedig nem újat veszünk valamiből, az jót tesz a bolygónak és a környezetünknek is. Ezt azzal szeretnénk támogatni, hogy helyet adunk egy ilyen kezdeményezésnek.

 

– Eszerint a termelői piac mellett lesz olyan hely is a vásáron, ahol használt cikkeket lehet venni?

Így van, fizikálisan is szét fog válni a kettő, de természetesen maradunk a látogatóközpont területén. A Ligeti Vásárba olyan helyi termelőket és kézműveseket várunk – a mostani szabályozás alapján lehet azt mondani, hogy az ország területéről, határon innen és túlról is akár –, akik saját maguk készítik a termékeiket, állítják elő az élelmiszereiket. Az Ökobörzére pedig olyan magánszemélyeket várunk, akik nem szeretnék kidobni azokat a holmikat, amelyek jó állapotúak, de már nincs szükség rájuk, és otthon tárolni sem szeretnék azokat. Ők elhozhatják ezeket, akik pedig szeretnének, vásárolhatnak a használt holmikből, kincsekből.

 

 

– Hogy látják, mekkora igény van erre? Több ilyen programmal találkozunk, amely elősegíti a környezettudatos törekvéseket. Ezek most népszerűbbek?

Először mi is ezen gondolkodtunk. Elkezdtünk kutakodni, hogy vannak-e ilyen példák, akár Magyarországon, akár máshol a világban. Pozitív volt a megdöbbenés részünkről, hogy nemcsak nálunk pattant ki ez az ötlet, hanem például Budapesten is. Sok esetben például ugyanígy, a termelői piaccal párhuzamosan. Hol bolhapiacnak, hol zsibinek, hol egyéb néven nevezik, de létrehoztak ilyeneket másutt is. Ha pedig nagyobb léptékben gondolkodunk, akkor számos hazai és nemzetközi cikk is megtalálható a secondhand boltokban, ruházat esetében ez már-már egyfajta divatirányzat is lett, sokan keresnek használt, egyedi darabokat. Az elmúlt időszakban a gazdasági helyzet is azt hozta, hogy egyre jobban efelé. Másrészt nagyon sok mindent felhalmoztunk az elmúlt években, és folyamatában jövünk rá, hogy nem mindenre van szükségünk, de az még másnak hasznos lehet.

 

– Szokták mondani, hogy vásárláskor a pénzünkkel szavazunk. Jelen esetben mire és hogyan?

Mi három dolgot szoktunk ilyen szempontból meghatározni. Az egyik az egyértelműen a környezetünk védelme, az öko-lábnyomunk a csökkentése. Hiszen azzal, hogy nem egy új terméket vásárolunk, hanem használtat, a környezeti terhelést csökkenteni tudjuk. A helyi gazdaságot is támogatjuk, hiszen számos helyi termelő jelenik meg a vásárban. Több olyan cikket, vagy kisvideót lehet találni – akár a mi közösségi platformunkon – amelyek bemutatják, hogyha egy nagyobb multinál vásárolunk, sajnos az a pénz az nem marad itt a térségben, hanem sok esetben más ország vagyonát gazdagítja. Viszont azzal, ha itt marad, akár a termelőknél, az ő keresetüket, tehát a helyi gazdaságot támogatjuk. Ennek szerintem közösségalkotó szerepe is van. Az Ökobörze pedig valakinek „kincskeresést” is jelent, aki eljön, találhat olyan dolgot, ami számára sokat jelent. Amikor összejönnek hasonló érdeklődési körű emberek, igazi értékeket tudnak így teremteni.

 

– Vásárolni, nézelődni sokan szeretnek, a Ligeti Vásár sokaknak egy külön program.

A Ligeti Vásár kapcsán gyakran tapasztaltuk meg, hogy nemcsak kijön valaki egy kézműves termékért, hanem megáll beszélgetni az ismerősökkel vagy akár az eladókkal és tájékozódik. Így valóban nemcsak vásárlásról van szó, hanem közösségi élményt is tudunk adni a helyi lakosok számára.

 

– Hozzá kell tenni, hogy a legtöbb esetben van lehetőség kóstolásra is.

Így van. A termelőink folyamatosan biztosítanak kóstolási lehetőséget. A kipróbálás lehetőségét nagyon fontosnak tartjuk az Ökobörzénél is. Tudjuk, hogy számos platformon el lehet már adni dolgokat, de használt termék esetében azért jó, ha látjuk, meg tudjuk fogni, meg tudjuk nézni. tt biztos azt vesszük, amit látunk és szeretnénk.

 

– Van valami megkötés, hogy mit lehet árusítani az Ökobörzén? Például ruhát, könyvet, vagy gyakorlatilag jöhet, ami mozdítható?

Ez utóbbi: ami mozdítható az alapvetően jöhet. Van kikötésünk természetesen. Különválasztjuk a helyi termelőket, kézműveseket, illetve az Ökobörzén értékesítőket, így aki új terméket állít elő saját maga, nem az Ökobörzén, hanem a termelői piacunkon fog árusítani. Ez az egyik. A másik, hogy olyan személyek, akik hagyatékból vásárolnak fel eszközöket, nem jöhetnek, hisz ők egyfajta kereskedelmet végeznek. Illetve olyan holmikat, eszközöket, amelyeket már nagyon nagy munka lenne felújítani, azokat már nem szívesen látjuk. Szeretnénk, ha az Ökobörzén jó állapotú, jó minőségű használt eszközöket tudnának értékesíteni, illetve vásárolni az emberek.

 

– Gyerekprogramok is lesznek február 11-én, mi várja majd a kicsiket?

Még farsangi időszak van, januárban egyszerű farsangi álarcot készítettek a gyerekek, illetve a szalagos fánk elkészítését próbálhatták ki. Ezen a gondolatmeneten haladva, most busómaszkot készíthetnek majd az animátor csapat tagjaival, illetve csörögefánkot süthetnek.

 

– Vetőmag csereberére is lehetőség lesz.

Ebben a Fenntartható Térségért Alapítvánnyal dolgozunk együtt. Már tavaly is volt arra lehetőség, hogy a Ligeti Vásáron egy magbörze is várja az érdeklődőket, most ismét lehetőséget biztosítunk erre. Ismerve azt a közösséget, amelynek tagjai évek óta cserélik a magokat, szerintem, ha valaki úgy érkezik, hogy nincsen még ebben benne, biztosan lesz rá lehetőség, hogy ő is gazdagodjon valamilyen vetőmaggal.

 

– Mikor kezdődnek a programok, és meddig tartanak február 11-én?

Délután 13 órakor kezdünk és egészen 17 óráig várjuk az érdeklődőket. Figyelembe véve, hogy hideg van, bent az épületben leszünk majd. Tehát ha valaki jön, és nem lát extra nagy mozgást az udvaron, az azért van, mert minden programot zárt térben, fűtött helyen rendezünk meg.

További programok »

FEL