Ők már megtették az első lépést, most mi következünk!

2018. október 11. 17:32 | Szendi Rita

Az Esély Pedagógiai Központ EGYMI lehetőséget kapott arra, hogy a készségfejlesztő osztály diákjai egy Munkahelyi Gyakorló Programban vegyenek részt az egyik hipermarket békéscsabai áruházában. Ennek célja, hogy segítse azon fiatalok beilleszkedését a társadalomba és a munka világába, akik értelmükben akadályozottak.

 

 

Ez alkalommal hat diák segédkezett az áruházban. Ők azok, akiknek a tiszta, rendezett polcokat köszönhetjük az egyik hipermarket békéscsabai áruházában. A fiatalok kilenc hónapja minden csütörtökön az áruházban kezdik a napjukat. A gyerekekkel foglalkozó gyógypedagógus elmondta, hogy ha minél korábban beépítjük a diákokat a munka világába, párhuzamosan kialakítva az ehhez szükséges munkakészségeket, befogadásuk, társadalmi elfogadásuk terén óriási előnyre tehetünk szert.  Hozzátette, hogy a konkrét munkavégzés által a pontosság, a precizitás és a szerialitás mellett a rövid és a hosszútávú figyelem és gondolkodás is fejlődött, illetve, a munkához szükséges munkamagatartás, munkafegyelem is kialakult, megerősödött.

Misák Darinka gyógypedagógus elmondta, hogy egy-egy munkaóra után, visszatérve az iskolába, közösen átbeszélik a diákokkal, hogy mik azok, amikben sokat fejlődtek, amikben önmagukat is pozitívan, és nagyon ügyesen értékelik. Illetve van-e olyan, amit a következő alkalommal másképp kell majd csinálni, annak érdekében, hogy a feladatvégzés sikeresebb legyen. Mindezek átbeszélése nagyon fontos, hiszen felszínre kerül ezáltal az, hogy ők hogyan látják saját magukat munkavégzés közben.

A hipermarket békéscsabai vezetője elmondta, örömmel vették a kezdeményezést.

– Nem volt kérdés a részünkről, hogy segítjük és támogatjuk őket. Maga a Tesco elhivatott a közösségek támogatásában. A békéscsabai áruházat az Esély Pedagógiai Intézet kereste meg azzal, hogy részt vennénk-e egy ilyen kezdeményezésben, amelyre nem mondhattunk nemet. Örömmel vettük a diákok munkájukat. Ami igazán fontos, hogy kollégáim végtelenül elfogadó módon álltak a fiatalokhoz – fogalmazott a Tesco Békéscsaba vezetője, Béres Zita.

A diákok dolgozói ruhát, kitűzőt, öltözőszekrényt, valamint beléptető kártyát is kaptak az áruház vezetésétől.

 

További programok »

Itthon

A Magyar Kultúra Lovagja lett a szarvasi születésű Dobrotka Pál

Dobrotka Pál évtizedekig élt Békés megyében; a csabaiak leginkább a vendéglátás területéről ismerik. Közben egy jó másfél évtizede már könyvkiadóként is tevékenykedik. 2011 óta a szegedi központú Nemzeti Értékek Könyvkiadó egyik alapítója és vezetője.
16:44
FEL