Nyugodt, békés környezetben építkezhet Békéscsaba több pontján is

2018. április 8. 09:36 | Mikóczy Erika

Tudták Önök, hogy Gerlán, Fényesen és Jaminában is vannak olyan eladó önkormányzati telkek, ahol nyugodt, békés környezetben rakhatják le jövendő életük alapjait a fiatal családok, vagy ahol természet-közelibb életet tervezhetnek a panelből kiköltözni vágyók? Több olyan összközműves telket is kínál kedvező áron a város, ahol ezek a dédelgetett álmok valóra válhatnak. Ahogy dr. Kiss Gyula aljegyző fogalmazott: aki eddig csak gondolkodott, de most lépni szeretne, azok számára igen jó esély lehet egy-egy ilyen telek.

 

– Békéscsaba szép, kertvárosias környezetében kínálunk 600-1300 négyzetméter nagyságú építési telkeket. Jaminában csendes, nyugodt környezetben, három építési telek vár gazdára egy lakóparkos környezetben. Az ár kedvező, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy itt szívesen telepednek le fiatal családok. A Fényesi utcán viszonylag nagy telkek vannak, 1200-1300 négyzetméteresek, rendkívül kedvező négyzetméter árakkal, ami 1000-1500 Ft körül mozog. Gerlán pedig a Tisza István utcában találhatók eladó telkek, szintén kifejezetten jó áron. Ezen kívül még a Festő utcában van egy nagyobb telek, ami akár egy 3 lakásos sorház kialakítására is alkalmas, és a városban további telkek kialakítását tervezi még az önkormányzat.

 

–  Mit kell tennie annak, aki telket szeretne vásárolni a felsorolt helyek valamelyikén?

 

– Ha kiválasztotta a telket vagy csak tájékozódni szeretne, be kellene jönnie a Polgármesteri Hivatalba, a Stratégia-fejlesztési Osztály Vagyonkezelési Csoportjához. Ott térképen megmutatják a telket, elmondják milyen közmű-ellátottságú a terület, pontosan hány négyzetméter, hozzávetőlegesen mennyi lehet az ára (mennyi volt eddig), és mindenre választ kaphat az érdeklődő, amire még kíváncsi. Ha úgy dönt, hogy meg szeretné vásárolni a telket, pár sorban ezt le kell írnia, vagyis írásbeli vételi ajánlatot kell tennie. Itt nem kell bonyolult szövegezésre gondolni, elég annyi, ha leírja, hogy meg szeretné vásárolni például a Ciklámen utcában ezt és ezt a telket.

 

– Mi történik a vételi ajánlat megtétele után?

 

– Az önkormányzat készíttet egy friss, aktuális értékbecslést, amelynél a vonatkozó jogszabályok alapján alacsonyabb áron nem lehet értékesíteni az ingatlant. Értékhatártól függően a Közgyűlés vagy a Pénzügyi, Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság döntését követően nyílt árverésen értékesíti az önkormányzat a megvásárolni kívánt ingatlant. Meghirdetjük, közzétesszük árverési hirdetményként, amelyre lényegében bárki jelentkezhet, aki az adott ingatlan tulajdonjogát meg kívánja szerezni.

 

– Milyen tapasztalataik vannak? Sok jelentkező van egy-egy telekre az árveréseken?

 

– A város számára talán nem a legpozitívabb, de a vevők számára igen, hogy jellemzően egy telekre csak egy jelentkező van, tehát az esetek túlnyomó többségében a kikiáltási áron lehet megvásárolni a felkínált telket. Fontos elmondani azt is, hogy aki írásbeli ajánlatot tett egy telekre, azt külön is értesítjük az árverés időpontjáról. Ha pedig lezajlott az árverés, már meg is köthető az adásvételi szerződés.

 

– A telkek célja nyilván az, hogy mielőbb házat építsen rájuk a vevő. Mennyi idő áll rendelkezésre az építkezéshez?

 

– Általában három év a beépítési kötelezettség, tehát ennyi ideje van a tulajdonosnak arra, hogy felépítse a házát.  Ez az esetek nagy többségében elég, de ha váratlan esemény következik be egy családban, akkor rugalmasak tudunk lenni. 

 

– Kiknek ajánlaná a felkínált telkeket?

 

– Hazaköltözőknek, családot alapítóknak, az ifjúsági garzonokból kiköltözőknek, akik a lakás-takarékpénztári megtakarításukat akár erre is költhetik, és mindazoknak, akik szeretnének nyugodt, szép környezetben, családi házban élni. Ezeket a telkeket korábban kifejezetten azzal a céllal alakította ki a város, hogy elősegítse a fiatalok itthon tartását, a kisgyermekes családok otthonteremtését. A törekvés egyébként illeszkedik a kormány CSOK-programjához, de a Békéscsaba Hazavár programhoz is, hiszen akik hazajönnek dolgozni, nyilván itt képzelik el a jövőjüket is. Március közepétől lényegesebb könnyebbé vált a CSOK igénylése, kedvezőek a lakás célú hitelek kamatai is, tehát aki eddig gondolkodott, annak most érdemes belevágnia.

További programok »

FEL