Nyitott kapuk napja Mezőhegyesen

Közel 230 diák folytatja tanulmányait Mezőhegyesen, a Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégiumban. Az országban egyedülálló szakirányként patkoló kovácsokat is képeznek itt. Január első hetében Nyitott kapuk napját tartottak az intézményben, ahol az érdeklődők betekintést nyerhettek az oktatási intézményben folyó elméleti és gyakorlati képzésbe.

Azok a diákok, akik a mezőhegyesi szakképző iskola mellett döntenek, számos szakma közül választhatnak.  Többen a patkolókovács szakon tanuló fiatalok sajátítják el a szakma alapjait, de vannak olyan diákok is, akik a gépész szakirány után érdeklődnek.

– Engem főként a mezőgazdasági gépek üzemeltetése, karbantartása, javítása érdekel, valamint a vállalkozási, a gazdasági ismeretek és minden, ami ezt körül övezi –  árulta el Lipták Ádám.

A legnépszerűbb szakiránynak azonban a lovász képzés és annak továbbtanulási lehetőségei számítanak. A jelentkező diákok közel fele ezt a szakot választja.

– Rendszeresen járunk a mezőhegyesi versenyekre nézőként. Lovakat ápolunk, etetünk, minden megtanulunk róluk, és gyakran lovagolunk is – mondta el az egyik tanuló, Tanács Henriett.

Az iskola igazgatója kiemelte: az ország minden pontjáról érkeznek diákok az intézménybe. Hozzátette: az utóbbi pár évben folyamatosan nő a Mezőhegyesen tanulók száma.

– A lovász képzésünkre is az egész országból érkeznek. Úgy gondolom ez nagyrészt a ménes egykori hírnevének is köszönhető. Még Veszprém és Győr környékéről is vannak tanulóink – fogalmazott a Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója, Tarkó Gábor.

Az iskola 2017 szeptemberétől a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. fenntartásába került. A vezérigazgató elmondta: nemcsak az iskolában, de a ménesbirtokon is terveznek különböző fejlesztéseket.

– Az iskolát is fejlesztjük különböző infrastrukturális fejlesztéseket tervezünk az iskolában eszközölni. Ez a szakképzésről szól a szakközépiskola, a szakmunkásképzésről, de ugyanakkor felsőfokú oktatásban is előre lépni – fejtette ki Pap István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója.

A ménesbirtok több egyetemmel is együttműködési szerződést írt alá annak érdekében, hogy az oktatás terén is még magasabb színvonalat képviseljenek – tette hozzá Pap István Tibor.

 

Megosztás:

Címke: , , , ,