A környezetvédelemre is kiemelten figyelnek a mezőhegyesi ménesbirtokon

2021. május 26. 16:23 | behir.hu

Mezőhegyesen jelenleg tíz hektáron számos növénykultúrát termesztenek és kiterjedt erdőséggel bírnak.

 

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. nagy szerepet vállal a magyar agrárium modernizálásában. Amellett, hogy az üvegházhatású gázok kibocsájtásának visszaszorításában és az optimalizált vízfelhasználásban is tesznek előrelépéseket, a megújuló energia felhasználását is beépítik a cég működésébe.

– Minden olyan tetőfelületre vagy szerkezetre, aminek a fekvése engedte napelemet telepítettünk. A megújuló energiát használjuk az adott telepeken, illetve többlet termelésünk adódik, amit visszatáplálunk a rendszerbe. Céljaink között szerepel az is, hogy alternatív meghajtású eszközöket használjunk. A mezőgazdaságban már elérhetőek elektromos traktorok és rakodógépek is – mondta a "zöldülési folyamatról" Kovács Norbert vezérigazgató.

A napelemeket elsőként a gépjavító műhely gépjárműtároló csarnokának tetejére telepítették. A későbbiekben a gépjavító fűtését-hűtését nem fosszilis energia segítségével biztosítják. A napelempark a gépparkhoz, illetve a kiszolgáló helységekhez szükséges energiát néhány hónap alatt termeli meg. Így a ménesbirtok az év hátralévő részében a megtermelt elektromos áramot bármely egységében felhasználhatja majd.

– Az éves villamosenergia felhasználásunk 3,8 millió kilowattóra. A különböző telephelyeinken, így a géptelepen, a szarvasmarha telepen, az összeöntő telepen elhelyezett napelempark ennek a mennyiségnek a 43 százalékát tudja biztosítani. Úgy gondolom ez országos szinten is jelentős mérték és első lépésnek mindenképpen jó nagy – emelte ki Isaszegi Norbert termelési igazgató.

Mezőhegyesen öntözési minta program is zajlik, amellyel a haszonulás legalább 70 százalék lesz. Az új rendszerrel 1 millió köbméter vizet takarítanak meg, amelyet más területen használhatnak fel. A ménesbirtok szakemberei arra is nagy hangsúlyt fektetnek, hogy a ménesekben és a szarvasmarha telepen képződő, híg és szerves trágya tápanyagként visszakerüljön a megmunkált talajba.

Forrás: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.

További programok »

Itthon

A Magyar Kultúra Lovagja lett a szarvasi születésű Dobrotka Pál

Dobrotka Pál évtizedekig élt Békés megyében; a csabaiak leginkább a vendéglátás területéről ismerik. Közben egy jó másfél évtizede már könyvkiadóként is tevékenykedik. 2011 óta a szegedi központú Nemzeti Értékek Könyvkiadó egyik alapítója és vezetője.
2022. január 27. 16:44
FEL