Nyitni-kék – új szolgáltatásokkal indulnak a vendéglátók

2021. április 16. 16:55 | Sipos Gábor

Magyarország miniszterelnöke szerdán jelentette be, hogy amennyiben a következő héten a beoltottak száma eléri a három és félmilliót, úgy a kormány további könnyítéseket vezet be. Ezek egyik fontos lépése, hogy a teraszok is megnyithatnak a vendégek előtt.

Fontos lépésre készülnek a vendéglátók Magyarországon, így Békéscsabán is. Az erről szóló információkat a miniszterelnök mondta el szerda délután.

– A kormány a nyitás következő lépcsőfokát három és fél millió beoltott emberben határozta meg. Ha ezt elérjük és reményeim szerint a következő hét közepén, szerdán-csütörtökön ez meglehet, akkor kinyithatnak a teraszok. Ismét visszakaphatjuk a régi életünknek egy darabját – mondta Orbán Viktor.

A vendéglátóegységek, ha rendelkeznek terasszal, akkor nemsokára vendégeket fogadhatnak ott. Amennyiben nincs terasz az étterem vagy a kimérés előtt, akkor készíthetnek egyet, ha az lehetséges, de természetesen engedélyeztetni kell a városi szakhatóságoknál.

A megkérdezett vállalkozók óvatosan terveznek a nyitással, amíg nincsenek meg a végleges, erre vonatkozó szabályok. A békéscsabai Kupak Kézműves Sörház társtulajdonosa örül a nyitásnak, de egyelőre hirtelen érte őket a lehetőség. A söröző mintegy fél éve zárva van, de mivel engedéllyel rendelkező terasszal üzemeltek, szinte azonnal nyithatnak.

– Alapvető dolgokat kell még megoldanunk. Ez például a takarítás vagy az árukészlet feltöltése, hiszen a kézműves sör egy olyan termék, amit hosszabb távon nem tudtunk raktározni. Most szembesülünk azzal is, hogy sokan elhagyják ezt a pályát, ezért munkatársakra is szükség lesz a továbbiakban, ha nyitunk – hangsúlyozta Szantner-Nagy Annamária, a Kupak Kézműves Sörház társtulajdonosa.

A békéscsabai Kornélia Grill és Bár három üzlettel rendelkezik a városban. A tervek szerint a Baross utcán szeretnének most egy új teraszt nyitni. Fodor Mihály elmondta, természetesen számukra öröm, hogy nyithatnak és várják a következő lépést, de gazdasági szempontból nagyon át kell gondolniuk mindent.

– Egy eddig nem működő terasz nyitása megterhelést jelent egy vállalkozó számára, ezért átgondoltan kell a lépéseket megtenni, hogy ne hozzuk rossz helyzetbe a megmaradt dolgozóinkat és a cég működését se – mondta a Kornélia étterem üzletvezetője.

Opauszki Zoltán, a Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke azt emelte ki, hogy az egyesület vendéglátós tagjai startra készen várják a teraszok nyitását.

– A vendéglátósok zöme új szolgáltatásokkal, akciókkal kedveskedik a visszatérő vendégeknek. Például a CsabaPark tervei szerint a Körte sori büfé melletti csónakázó tavon hamarosan vízibiciklizni és csónakázni is lehet majd – hangsúlyozta az egyesület elnöke.

A vendéglátó vállalkozók többsége a hivatalos, Magyar Közlönyben megjelenő szabályokat várja és amennyiben a szabályok engedik, nyitott teraszokkal várják a vendégeket. Bár a vállalkozóknak területhasználati díjat nem kell fizetniük, az új teraszokat engedélyeztetni kell az illetékes hatóságoknál.

Az egyik legfontosabb kérdés egy terasz működtetésénél az időjárás. A meteorológusok sajnos egyelőre nem túl jó időt mondanak a következő hetekre és esőben, szélben a legjobb terasz sem túlságosan vendégváró – mondták kérdésünkre a vendéglátós szakemberek

További programok »

Gazdaság

Rábaközi szakmai kiránduláson járt a Békéscsabai Népi Díszítőművész Szakkör

Június első hétvégéjén a 2020. évi munkájáért Stark Emlékérmet kapott Békéscsabai Népi Díszítőművész Szakkör vezetője, Baráth Éva tanulmányúton járt csapatával. A szakkör 11 tagja a Csabagyöngye Kulturális Központ Csoóri Sándor Alap által támogatott pályázata segítségével a Rábaköz motívumkincsével ismerkedhetett meg.
17:38
FEL