Nyakunkon a takarékossági világnap – Ön mennyire takarékoskodik?

2020. október 29. 14:55 | behir

Sokan a járványhelyzet miatt kezdtek el takarékoskodni.

– Minden harmadik ember kifejezetten a járványhelyzet miatt kezdett takarékoskodni.  44 százalék már korábban is spórolt, ezt a szokásukat nem adták fel, a takarékoskodók tehát a magyar népesség mintegy háromnegyedét teszik ki – tette közzé az MTI az egyik hazai pénzintézet kutatásait. Mint írják takarékoskodók körének bővülése a családi jövedelem csökkenésével függhet össze.

A kutatás szerint sokan a váratlan helyzetek miatt tesz félre. A megkérdezettetk 32 százaléknál az otthon tanult minta volt a meghatározó, 21 százaléknál pedig a korlátozottabb pénzügyi lehetőségek. Az országos kutatás leírja, hogy a legtöbben az öltözködésen és a vendéglátáson spórolnak.

– A megkérdezettek 60 százaléka az egészségre, 54 százaléka a családra a válság körülményei között is hajlandó többet áldozni. Egyedül a nyugdíj-közeli és friss nyugdíjas generáció, a 60–69 éves korosztály tagjai között fordult elő nagyobb számban az a válasz, hogy azért nem takarékoskodnak, mert „a jelennek élnek” – olvasható.

A takarékossági világnapot az 1924-ben Milánóban rendezett első Nemzetközi Takarékbank Kongresszus óta október utolsó munkanapján tartják meg.

Forrás: MTI

FEL