Jövőre akár 2 milliárd forinttal több lehet az energiaköltség Békéscsabán

2022. november 18. 11:22 | Mikóczy Erika

Békéscsaba önkormányzata 1,1 millió köbméter gázt, és 7,2 megawatt áramot fogyaszt egy év alatt. A drasztikusan megemelkedett árak miatt az Energetikai Szakmai Munkacsoport javaslatokat dolgozott ki a költségcsökkentés érdekében, hogy a város a kötelezően ellátandó feladatait mindenképpen teljesíteni tudja. November elején a közgyűlés a takarékosság érdekében döntéseket hozott. Ezekről Szarvas Péter polgármestert kérdezte D. Nagy Bence műsorvezető a 7.Tv Aktuális című műsorában.

 

Úgymond békeidőben, tehát az eddig érvényes energiaárakkal egy évben ez a 7,2 megawatnyi áram és 1,1 millió köbméter gáz 600 millió forintba került az önkormányzatnak. Most az a helyzet fenyeget, hogy jövő évben ez az ár 2,6 milliárd forint lesz. Tehát akár 2 milliárd forinttal is többe kerülhet az összes energia az önkormányzat számára. Ebből jól látható, hogy mennyire nagy a probléma. A rendkívüli helyzet rendkívüli intézkedéseket igényel, hogy legalább részben kompenzálni tudjuk ezt a nagy költségnövekedést.

 

– Mennyiben hat ki ez a kötelezően ellátandó feladatokra?

 A közgyűlési vitában a képviselők azt az álláspontot képviselték, hogy a kötelező feladatok színvonalát lehetőség szerint ne csökkentsünk. Ne tegyünk olyan korlátozásokat, amelyekkel az óvodai bölcsődei, szociális ellátásbeli, vagy az egészségügyi alapellátás szolgáltatásai csorbát szenvednének. A döntés is az, hogy ezeket a területeket működtetni kell, pusztán annyit kértünk az intézmények vezetőitől, hogy a hőmérséklet-szabályozással, és villany fel- és lekapcsolásával próbálják mérsékelni a villamos energia és a gáz költségeit. Az óvodáinkban és a szociális intézményekben 22 fokot fogunk tartani, a bölcsődékben, és a Védőnői Centrumban 24 fok lehet a télen is. A háziorvosi rendelőkben szintén 22 lesz a hőmérséklet. Vigyázunk arra, hogy a gyermekek, az idősek érdekei ne sérüljenek.

 

–  Az egészségügyi alapellátásban és a szociális területen hány intézményt érint a döntés?

 Az egészségügyi alapellátás magában foglalja a felnőtt háziorvosi, gyermekorvosi, és a fogorvosi szolgáltatást, itt összesen 55 orvos áll helyt nap, mint nap. Az orvosok számát illetően nem tettünk korlátozó intézkedéseket, sőt, döntöttünk arról, hogy az orvosoknak fizetett rezsiköltség-támogatás összegét 15 százalékkal megemeljük, hogy ezzel is enyhítsük a költségtöbbletet. A szociális területen az önkormányzat működteti a Békéscsabai Életfa Idősek Otthonát a Lencsési lakótelep végén, a kistérségi társulás pedig az Ady Endre utcai bentlakásos otthont. Ebben a két intézményben 130-130 ellátott él, akinek a mindennapjait meg kell szervezni, és akikre vigyázni kell. Az otthonokban 22 fokos hőmérsékletet írtunk elő. A többi szociális intézményben, tehát a Családok Átmeneti Otthonában, a Bartók Béla úton a pszichológiai tanácsadóban, illetve a hajléktalanszállón is 20-22 fokos hőmérséklet biztosítását vállaljuk. Ezzel azt szeretnénk elősegíteni, hogy a szolgáltatást lehetőség szerint mindenki változatlanul komfortos körülmények között vehesse igénybe.

 

 

–  A közvilágítást illetően számos fejlesztés történt az elmúlt időszakban. Van-e mód spórolásra ebben a tekintetben?

 Az önkormányzat megelőzte a korát, hiszen elmúlt 4 évben nagyon komoly fejlesztést hajtottunk végre. 11 700 közvilágítási lámpatestből csak 600 olyan van, amelyik nem LED-es. Ez azt jelentette, hogy a 200 millió forintos éves közvilágítási energiaszámlánk 140 millió forintra, tehát 30 százalékkal csökkent a tavalyi évben. Idén is ezt a csökkentett összeget fizetnénk, ha közben nem változott volna az energia ára, így azonban tovább kell spórolnunk. Az okosfejlesztésnek köszönhetően vannak olyan lámpatestek, ahol a közvilágítási fényerőt telefonról, vagy laptopról vezérelve tudjuk csökkenteni. Természetesen nem kell attól megijedni, hogy sötét lesz bármelyik utcában. Békéscsaba fenntartja a közvilágítását, viszont okos eszközökkel 22 óra és hajnali 5 óra között néhány helyen fényerő-csökkentéssel próbáljuk majd az áramszámlánkat csökkenteni.

 

–  A helyi autóbuszjáratok tekintetben kell-e változásra készülni?

 Békéscsaba önkormányzata 2022-ben körülbelül 300 millió forintot fizet a szolgáltató Volánbusznak a helyi buszközlekedésért. A szolgáltató többi bevétele a magyar államtól, illetve az utasoktól származik. Természetesen el lehet azon gondolkodni, hogy csökkentsük a buszközlekedés intenzitását, de most nincs járvány, nincsenek munkahelyi korlátozások, minden működik, ezért elvetettük azt, hogy a menetrendbe belenyúljunk.

 

– Az önként vállalt feladatok esetében viszont korlátozásokról döntött a testület. Mire számíthatnak a sportegyesületek?

 Nagy fejtörést okozott, hogy az Árpád fürdőben, a téli időszakban milyen szolgáltatást nyújtsunk, végül felállítottuk a sátrat. Időközben eredményesek voltak a sportállamtitkársággal is a tárgyalásaink: 25 millió forint támogatást adtak az önkormányzatnak, hogy a téli időszakban sátor működtetésének a többletköltségét kompenzálják. Bízom benne, hogy a jövő év elején, amikor még fűtési időszak van, akkor is lesz lehetőség a fürdő működtetésére. Továbbra is szeretnénk együttműködni a sportállamtitkársággal, hogy az úszók és a vízilabdások edzést tudjanak tartani, és a város közössége is tudjon ott úszni. Sajnálatosnak tartom, hogy a belvárosi iskolában és a Lencsési iskolában a két tanmedencét a tankerületi központ lezárta, ez azt jelenti, hogy több száz gyerek nem úszhat, így nekik is csak az a lehetőségük maradt, hogy az Árpád fürdőben az üres időszakban használják a vízfelületet. Az ezzel kapcsolatos többletköltség persze szintén az önkormányzatot terheli, de a gyerekek úszásoktatása, vízhez szoktatása érdekében ezt vállaljuk. A Kórház utcai stadionban nem tarthat villanyfényes meccset a focicsapat, mert az mérkőzésenként körülbelül egymillió forintos többletköltséget jelent. Tehát a meccseket és az edzéseket is akkor kell tartani, amikor természetes fény van. A városi sportcsarnok nem olyan nagy energiafogyasztó, mert ott hőszivattyú üzemel, illetve a mellette megépített napelemes rendszer adja a villamosenergiát. Mégis azt kértük az NKSE és a BRSE csapataitól, hogy ha edzést tartanak, a sportcsarnokban csak edzőfényt használjanak. Egyébként ott is okos világítást építettünk, három szintre lehet a fényerőt beállítani, az edzőfény jár a legkisebb energiafelhasználással.

 

–  Kell-e korlátozásokra számítani a piac és a CsabaPark tekintetében?

 A piac fejlesztése most is zajlik. A vásárcsarnokban nem kell korlátozásokra készülni. Tervezzük, hogy az új piaci csarnok üzleteit bérlőkkel népesítjük be, és nyilván nagyon nehéz bérlőt találni, ha magas a rezsiköltség. A jövő év második felében fejeződik be a piacberuházás, akkor tudjuk ezt a kérdést napirendre tűzni. A CsabaPark komoly energia-felhasználó, az ott levő épületeket január 1-jétől március 31-ig lezárjuk. A húsüzem korlátozottan működik majd, az étterem pedig 11-től 15 óráig tart nyitva. A futókat, gyaloglókat érintheti, hogy délután öt órától a CsabaParkot bezárjuk, és ott a közvilágítást is lekapcsoljuk.

 

–  A posták ideiglenes bezárása Békéscsabát is komolyan érinti, ezzel kapcsolatban ön Budapesten is tárgyalt. Mit lehet tudni erről?

 Több mint megdöbbentő volt számomra a Magyar Posta agresszív, gyors, rugalmatlan döntése, hogy Békéscsabán a 9 postahivatalból 6-ot november 12-én bezárnak. Nem értek ezzel egyet, hiszen így Békéscsaba területének kétharmadán változik meg a postai szolgáltatások igénybevételi lehetősége. A hat bezárt postafiókban naponta 1200-1300 tranzakció zajlott, ezek kerülnek most át a nyitva maradó 3 helyre. Attól tartok, hogy zsúfoltság lesz, még szerencse, hogy nincs járványhelyzet, és remélhetőleg a megnövekedő forgalom sem fokozza majd a járvány erősödését. Egy szolgáltató posta azonban nem így viselkedik, hanem egyeztet, például megkérdezi a város vezetését. A tárgyaláson is hangsúlyoztuk, hogy az önkormányzat készen áll egyeztetni arról, hogy a Magyar Posta milyen feltételek mellett vállalná egyes postafiókok nyitva tartását, újranyitását. Eléggé furcsának találom, hogy sürgető leveleimre reakciót nem kaptam még. Már kinevezték a Magyar Posta új vezérigazgatóját, remélem, ez azt fogja jelenteni, hogy a posta ura lesz a helyzetnek, és tárgyal velünk is, hiszen mi szeretnénk együttműködni.

 

–  A jelenlegi helyzetben rengeteg olyan család lehet, akiknek a szokásosnál is nehezebben lesz a fűtési időszak. Hogyan tud segíteni az önkormányzat nekik?

 Régóta működtetünk nem kötelező feladatként egy lakhatási támogatási rendszert. Jövedelemhatártól függ, hogy valaki tud-e támogatást kérni a villanyszámlájához, vagy a gázszámlájához – a szociálpolitikai osztálynál lehet erről érdeklődni. Megemeltük a lakhatási támogatás keretösszegét, így sokkal több békéscsabainak tudunk segíteni, mint korábbi években. Emellett ott, ahol tűzifával fűtenek, megnöveltük legalább kétszeresére az adható tűzifamennyiséget. A munkatársaim arról számoltak be, hogy megnövekedtek az igények, de egyelőre helyt tudunk állni. A közterületi kivágott fákat természetesen mindig szociális célra hasznosítjuk, de vettünk is több millió forintért akkora famennyiséget, amennyivel szeretnénk segíteni a nehéz helyzetben levőkön.

További programok »

FEL