Szarvas Péter: A takarékosság elengedhetetlen, a korlátozások szükségesek

2022. november 4. 15:39 | Varga Diána

A péntek délelőtti, soron kívüli közgyűlésen meghozott döntést részletezte Békéscsaba polgármestere délután.

A csabai önkormányzat közgyűlése pénteken délelőtt áttekintette, hogy a drasztikusan emelkedő energiaárak milyen helyzetet teremtenek idén év végén és jövőre – kezdte Szarvas Péter a még aznap délután tartott sajtótájékoztatót. Mint mondta, az önkormányzatnak azzal kellett szembesülnie, hogy brutálisan megemelkedett a villamos és a gázenergia ára, ez pedig azért idéz elő rendkívüli helyzetet, mert a város egy évben 7,2 megawatt óra villamosenergiát és 1,1 millió köbméter gázt fogyaszt.

– Azzal szembesültünk, hogy jövőre 1,5-2 milliárd forinttal többe kerül önkormányzati szinten az energia. Éppen ezért időben megkezdett takarékossági intézkedésekkel kell ezt a nehéz helyzetet kezelni, legalább részben fedezetet teremteni a többletköltségekre. A képviselő-testület sok hozzászólás után majdnem egyhangúlag döntött egy rendkívül komoly intézkedéscsomagról. A képviselők nem felejtették el azt, hogy a gyermekekről, betegekről, idősekről változatlan színvonalon kell gondoskodni, ezért az óvodáink, bölcsődéink, egészségügyi alapellátási szolgáltatásaink, a buszközlekedés és a szociális ellátás változatlan formában működik tovább, ott különösebb korlátozásokat nem rendeltünk el – részletezte a városvezető. – Nem kell tartani attól, hogy ezekben az intézményekben hideg lesz, 22-24 fokos hőmérsékletet megenged az önkormányzat.

Szarvas Péter ugyanakkor azt is leszögezte, hogy lesz, ahol korlátozásokra kell számítani: a Jókai színházban, a Munkácsy múzeumban, a Csabagyöngye Kulturális Központban, az emlékházban, a CsabaParkban, annak épületeiben, a Molnárházban, a fiókkönyvtárakban és a kisebb kulturális intézményekben január 1-től március 31-ig szünetelni fog a működés.

– Arra kérem a csabaiakat, hogy fogadják el: az önkormányzatnál is rendkívüli helyzet van. Az 1,5-2 milliárd forint többletköltség óriási, ezt az önkormányzat saját hatáskörben nem tudja előteremteni. Bízunk külső segítségben, a takarékosság elengedhetetlen, ezért kellett a korlátozó és szüneteltető tevékenységet meghozni, amelyhez türelmet és megértést kérek a lakosságtól – fogalmazott a városvezető.

A polgármester arra is emlékeztetett, hogy az intézmények bezárásáig van még idő tájékozódni, ezért arra kért mindenkit, hogy a nyitva tartással kapcsolatban érdeklődjenek az egyes intézményeknél, illetve azok online felületein.

 

Cs.Zs., V.D.

További programok »

FEL