Növeli a rák kockázatát az alkoholfogyasztás

2021. augusztus 6. 11:48 | behir.hu

A kávé azonban csökkentheti egyes daganattípusok kialakulásának lehetőségét.

– Az alkoholfogyasztás nagyobb eséllyel vezethet a rák kialakulásához, mint ahogy eddig vélték – írta meg a Guardian utalva egy tanulmányra, amelyben 860 kutatás eredményeit összegezték.

A kutatásokból kiderült, hogy az alkohol nemcsak a májrák kockázatát növeli, hanem garat- és gégedaganatot is okozhat, valamint a nyelőcsőrák bizonyos fajtáinak kialakulásában is szerepet játszhat.

Ezzel szemben igazolták, hogy akár napi egy csész kávé is csökkentheti a májrák és a bőrrák egyes típusainak kialakulási kockázatát. A Rákkutató Alap (WCRF) vezetője, Giota Mitrou elmondta, hogy a friss eredmények jelentősen módosítják eddigi ismereteinket a rák, a kávé és az alkohol közötti összefüggéssel kapcsolatban. 

Forrás: Guardian

 
Vágólapra másolva

További programok »

Világ

Magyar kutatók fejlesztése teszi hatékonyabbá a genetikai szerkesztést

Gyökeresen továbbfejlesztették magyar kutatók a hat évvel ezelőtt bemutatott prime génszerkesztő módszert. Welker Ervin, az MTA doktora vezetésével a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont genetikusai által kidolgozott új génmódosító eljárás hatékonysága és pontossága messze felülmúlja az összes többi hasonló módszerét.
2025. november 23. 11:24
FEL