Notebookokat kaptak a csabai diákok és tanárok

2022. február 22. 18:32 | Vincze Attila

Egy állami programnak köszönhetően több mint 200 darab notebookot osztottak szét kedden a Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium, valamint az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium tanulói, illetve tanárai között. A számítógépek elsősorban a digitális oktatásban való hatékonyabb részvételt segítik majd.

Mint ismert, a kormány a következő négy évben összesen 615 ezer notebookot vásárol a tanárok, valamint a 5-12. évfolyamon tanuló diákok számára. A 200 milliárd forintos állami program első felvonásaként a békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium kilencedik évfolyamos diákjai közül 89-en kaptak laptopot, míg 20 számítógépet az intézmény vehetett át egyéb használatra. 

– A digitális oktatás tapasztalatait leszűrve azt láttuk, hogy elég sok olyan diák van, aki nem jutott hozzá megfelelő minőségű informatikai háttérhez, ezeknek a diákoknak nagy segítség az adomány, de a többi diák is nagy örömmel vette át az ajándék eszközöket és a további évfolyamok várják még, hogy a következő évtől ők is hozzájussanak a notebookokhoz – fogalmazott Malatyinszki Anita megbízott intézményvezető.

Mint mondta, a tervek szerint még ebben a tanévben megkapják azok az ötödik osztályos tanulók is a laptopokat, akik korábban jelezték az igényüket a számítógépre. A laptop csomagok magán a notebookon kívül egy egeret és egy hordtáskát is tartalmaznak. Az informatikai eszközöket a diákok csak a szülőkkel együtt vehetik át, így volt ez az Andrássy Gyula Gimnáziumban is. Az intézmény vezetője kiemelte, hogy 83 kilencedik osztályos diáknak igényeltek laptopokat, míg a pedagógusok közül 17-en vesznek részt a programban. 

– A digitális oktatáshoz természetesen kell egy megbízható eszköz, amin a gyerekek tudnak tanulni, tudják a kapcsolatot tartani a tanárokkal, a házifeladatokat el tudják készíteni. Azok az eszközök, amelyeket most megkapnak a gyerekek, ezt az igényt kielégítik. Emellett azonban fontos az új szemlélet is, hiszen maga a digitalizáció nem csak az eszközről szól - hangsúlyozta Szabó László.

A tervek szerint a laptopok állami tulajdonban maradnak, a diákok és tanárok otthon is használhatják, de az érettségi után az akkori értékükön megvásárolhatják majd őket.

További programok »

FEL