Normál menetrendben indult a tanév a BSZC intézményeiben

2021. szeptember 11. 08:40 | Hidvégi Dávid

Zavartalanul, korlátozások nélkül kezdődött el a tanév a Békéscsabai Szakképzési Centrum nyolc középiskolájában! Az intézményekben jelenléti oktatás zajlik, a tanárok és a diákok is várták már a normál tanrendet.

Hosszú idők után megteltek a középiskolák folyósó is és tantermei, hiszen az új tanév már jelenléti oktatásban indult el. Vannak azonban olyan diákok, akiknek hiányzik az online tanulás.

– Nagyon jó volt az online oktatás, sokkal jobban tudtam érvényesíteni a saját tanulási módszereimet. Sokkal jobban tudtam rákoncentrálni arra, ami igazán fontos – mondta ennek kapcsán a BSZC Kemény Gábor Technikum egyik tanulója, Györgyi Ádám István.

A tanárok tapasztalata az, hogy az online oktatásban szerzett tudás nem mindig mélyült el a diákokban. Hozzátették, tapasztalataik szerint a személyes jelenlétben jobban át tudják adni a tananyagot a diákságnak.

– Nehéz feladat volt a tanároknak felkészülni az online oktatásra és úgy órákat tartani. Nem igazán tudjuk, hogy a diákok otthonról mennyire készülnek, vannak jelen. Nekem van olyan diákom, aki a festőlétra tetejéről jelentkezett be történelem órára, így sok vicces pillanatot is megéltünk – emelte ki az egyik osztályfőnök, Horváthné Szalai Angelika.

A Kemény Gábor Technikumban 392 tanuló kezdte meg a tanévet, akik közül 76-an kilencedikesek. Az intézményben két ágazatban, három szakmában folyik a technikusi képzés.

– Nem csak mi oktatók, hanem a diákok is nagyon várták már azt, hogy beinduljon az úgynevezett normál, tantermi oktatás. Számos színes programmal készülünk, mint a diák nap, gólya nap, egészség nap, pénzhét és a fenntartható fejlődés hete. Olyan egyéb programokat próbálunk szervezni a tanórák mellett, amik elősegítik a kikapcsolódást a diákoknál – hangsúlyozta a Kemény Gábor Technikum igazgatója, Malatyinszki Péter.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta: 9. évfolyamon 924 technikusi és 194 szakképzési oktatásban résztvevő tanuló kezdte meg az új tanévet. Mucsi Balázs hozzátette: a szakképzési centrum 5300 középiskolai tanulóval kezdte meg ezt a tanévet, korábban még soha nem volt ekkora a diák létszám.

– Valamennyi, a szakmai jegyzékben szereplő szakma, illetve ágazat megtalálható nálunk. A szépségipar, az építőipar, a gépészet, a pénzügy és számvitel, a vendéglátás és turizmus, a nyomdaipar területe és még sorolhatnám. Azt merem mondani, hogy bárki, aki a középfokú oktatásban szakképzést választja jó eséllyel megtalálja Békéscsabán számításait – fogalmazott.

Az intézmények bíznak abban, hogy nem lesznek korlátozások, de felkészültek az esetleges online oktatás visszavezetésére.

További programok »

Itthon

Gazsó Ferenc előtt tisztelegtek Békésszentandráson

Emléktáblát avattak a Hunyadi János katolikus iskola falán szombaton, majd a szociológusról, egyetemi tanárról elnevezett társadalomtudományi társaság kihelyezett ülésén kihirdették a Dél-Tiszántúlon élő - vagy onnan elszármazott - fiatal társadalomkutatók számára kiírt pályázat eredményét.
18:33
FEL