Női röplabda Eb - Simán kikaptak a magyarok Azerbajdzsántól

2019. augusztus 27. 09:59 | behir

A magyar női röplabda-válogatott 3-0-ra kikapott Azerbajdzsántól a budapesti társrendezésű Európa-bajnokság csoportkörének negyedik játéknapján, a Papp László Sportarénában hétfőn.

Az egy győzelemmel és két vereséggel álló magyar válogatott kedden szabadnapos lesz, szerdán 18 órától a horvátokkal vív sorsdöntő meccset, majd a hollandok ellen zárja a küzdelmeket a C csoport, amelynek az első négy helyezettje jut a nyolcaddöntőbe.

Eredmény, 3. forduló, C csoport:
Magyarország-Azerbajdzsán 0-3 (-21, -15, -22)
---------------------------------------------

Magyarország: Pekárik 3, Németh A. 10, Szakmáry 13, Nagy E., Tálas 2, Sándor R. 3, csere: Molcsányi, Tóth F. (liberók), Dékány, Török 5, Gyimes 4, Bleicher, Bokorné 5. Szövetségi kapitány: Jan De Brandt

A magyar válogatott a pénteki nyitónapon meggyőző játékkal 3-0-ra legyőzte az észteket, majd vasárnap a románoktól 3-1-re kikapott. Az azeriek a horvátok 3-2-es legyőzésével kezdtek, majd vasárnap a hollandoktól elszenvedett 3-0-s vereséggel folytatták az Európa-bajnokságot.

A két csapat a 2015-ös és a 2017-es Európa-bajnokságon is azonos csoportban szerepelt: előbbin Antwerpenben a magyarok 3-1-re nyertek, két évvel ezelőtt Bakuban az azeriek bizonyultak jobbnak 3-0-ra.

Jan De Brandt, a magyar csapat szövetségi kapitánya a mérkőzés előtt az MTI-nek azt mondta: alaposan elemezték a riválist, tudják, mik a gyenge pontjai, de csak akkor van esély a győzelemre, ha a szombatinál jobban szervál az együttese, és a nyitásfogadások is "rendben lesznek". A kapitány kijelentette, a délelőtti edzés jól sikerült, a csapat hangulata jó, neki személy szerint pedig "jó előérzete van".

A belga szakember nem változtatott kezdőcsapatán, ugyanaz a hatos kezdett, amely az első két meccsen. Az azerieknél ott volt a kezdőben Polina Rahimova, aki két éve a hollandok elleni elődöntőben 38 pontot szerzett.

 

(Fotó: Kuti István)

(Fotó: Kuti István)

 

A találkozó Németh Anett remek megmozdulásaival kezdődött, az Egyesült Államokban játszó 20 éves feladóátló öt perc után öt pontnál tartott. Az azeriek több eredményes blokkot is bemutattak, így hamarosan átvették a vezetést, a magyarok azonban jól tartották magukat az előző Eb-n negyedik helyezett rivális ellen. A házigazda 18-18 után egymás után háromszor rontott, az azeriek ezt kihasználva előnybe kerültek.

A második szettre Gyimes Zsófiát küldte pályára Nagy Eszter helyett De Brandt, majd tíz ponttal később Török Katát vitte be az Eb után visszavonuló Sándor Renáta helyére. A Vasas 20 éves négyesütője rögtön ponttal mutatkozott be, ám az azeriek minden játékelemben jobban teljesítettek, így a különbség folyamatosan nőtt a csapatok között. A magyarok kapitánya időkérésekkel és további változtatásokkal is próbálkozott, de csapata nem találta a ritmust, az azeriek pedig remekül mezőnyöztek, így a hazai válogatott bő 50 perc után kétjátszmás hátrányba került.

 

(Fotó: Kuti István)

(Fotó: Kuti István)

 

A harmadik felvonás elején az azeriek akarata érvényesült, de a csapatkapitány Bokorné Liliom Rita, valamint a feladó Bleicher Réka becserélésével némileg megélénkült a hazaiak játéka és ötpontos hátrányból egyenlítettek, sőt, Szakmáry Gréta támadása után a vezetést is átvették. Néhány magyar nyitásfogadási hiba után megint fordult az állás, de 20-20-nál ismét egyenlő volt. A végjáték újfent azeri fölényt hozott, így a magyar válogatott 80 perc után elszenvedte második vereségét.

A mérkőzés legeredményesebb játékosa Rahimova volt 22 ponttal, a magyar bajnok Vasas centere, Ayshan Abdulazimova öt pontot ütött. A magyarok közül Szakmáry 13 pontot szerzett.

korábban:
Hollandia-Horvátország 3-0 (16, 18, 23)

Az állás: 1. (és már továbbjutott) Hollandia 9 pont, 2. Románia 6, 3. Azerbajdzsán 5, 4. Horvátország 4 5. Magyarország 3, 6. Észtország 0.

 

Forrás: MTI

 

Galéria

További programok »

Sport

FEL