Női röplabda Eb: Bravúr lenne a magyar továbbjutás

Pénteken 16 órától a társházigazda azeriek ellen kezd, majd a lengyelekkel és a németekkel mérkőzik a hétvégén a magyar női röplabda-válogatott az Európa-bajnokságon, amelyen hatalmas fegyvertény lenne, ha továbbjutna csoportjából – írja az MTI.

Ehhez elméletileg elég lenne „csak” egy mérkőzést nyernie Alberto Salomoni szövetségi kapitány együttesének, azonban mindhárom ellenfele magasabban jegyzett, ráadásul a közelmúlt eredményei is azt mutatják, bravúr lenne, ha a magyarok megszereznék az első három hely valamelyikét.

Az azeriek idén már voltak házigazdái egy nagy tornának, a június elején rendezett világbajnoki selejtezőn jelesre vizsgáztak, ugyanis szettveszteség nélkül, az olimpiai negyedik hollandokat is maguk mögé utasítva győztek.

A két csapat két évvel ezelőtt a csoport utolsó mérkőzésén találkozott egymással Antwerpenben a kontinensviadalon, a magyarok akkor óriási sikert elérve győztek, s folytathatták szereplésüket. Az azeriek azonban idén jóval erősebb csapattal rendelkeznek.

A lengyelekkel nem is olyan régen mérkőzött meg a magyar válogatott, mivel egy Európa-bajnoki selejtezőcsoportban szerepelt a két együttes: tavaly szeptemberben az Érd Arénában 3-1-re, hazai pályán pedig 3-0-ra győzött a lengyel csapat.

Két éve Antwerpenben a németek elleni összecsapás jelentette a végállomást a magyarok számára, idén májusban két felkészülési mérkőzésen találkoztak egymással a felek, Münsterben 3-1 lett a hazaiaknak, majd Oldenburgban 3-0, igaz, itt játszottak egy negyedik szettet is, ami magyar sikerrel zárult.

A magyar válogatottban több játékosnak személyes kapcsolata is van az ellenfelekhez, a center Dobi Edina Azerbajdzsánban légióskodott az elmúlt két évben. Szakmáry Gréta, 2016 legjobb magyar női röplabdázója a következő szezont már a német bajnok Palmberg Schwerin csapatánál kezdi, ott Felix Koslowski lesz az edzője, aki egyben a német válogatott szövetségi kapitánya is.

A magyar válogatott – amely idén nyáron veretlenül megnyerte a World Grand Prix sorozat harmadik osztályát, ezzel feljutott a második vonalba – szerda hajnalban érkezett Bakuba, majd a szakvezető délután már meg is tartotta első edzést. Ez még nem a National Gymnastics Aréna nagycsarnokában, hanem annak egyik edzőtermében zajlott.

Az azeriek Grúziával közösen rendezik az Európa-bajnokságot, a csoportküzdelmek után azonban már csak Bakuban folytatódik majd a kontinensviadal.

A válogatott keret több tagjának csabai kötődése is van, hiszen a BRSE mestere, Alberto Salomoni a szövetségi kapitány. A csapathoz utolsóként csatlakozott a korábbi BRSE-játékos Czina Kata is, aki jelenleg az UTE centere. A magyar csapatban szintén ott van a nyáron BRSE-től távozó Soós Nikolett és Szakmáry Gréta, a csabai nevelés, továbbra is a bajnoknál játszó Szpin Renáta, valamint a nyáron Békéscsabára igazoló Dobi Edina is.

 

A magyar válogatott kerete:

Bleicher Réka, Tálas Zsuzsanna (feladók), Dobi Edina, Nagy Eszter, Czina Kata (centerek), Dékány Bernadett, Liliom Rita, Soós Nikolett, Szakmáry Gréta, Török Kata, Villám Lilla (ütők), Szpin Renáta, Tóth Fruzsina (liberók)

 

Forrás: MTI

Megosztás:

Címke: , , , ,