Nincsenek készen, mégis csúszdáznak a CsabaPark élményelemein

2021. február 3. 16:34 | Varga Diána

Egy, a napokban közzétett videó borzolja a csabaiak kedélyét a közösségi médiában: a felvételen az látható, ahogy egy fiatal lecsúszik az egyik CsabaParkban található csúszdán, majd szabályosan kirepül az élményelemből. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet: a beruházás még el sem készült, ezért le sem lehetne siklani a csúszdán.

Először a TikTok-ra, majd a Facebookra is felkerült az a videó, amelyen az látszik, hogy egy tizenéves fiú – feltehetően átmászva a csúszdát a látogatók elől elzáró kordonon – lecsúszik a CsabaParkban található egyik új csúszdán. Az első kanyart még be is vette, de a másodiknál már szemmel láthatóan nekivágódott a csúszda falának, az utolsónál pedig szabályosan kizuhan az élményelemből és rongybabaként gurul le a domboldalon. Kommentárként annyit látunk a felvételen: "Az élet nem játék gyerekek". 

Ahogy az a közösségi oldalakon lenni szokott, záporozni kezdtek a kommentek. Volt, aki a kivitelezőnek rótta fel hibaként, amiért ilyen veszélyes elemet épített, más élő flippernek nevezte a fiút, de volt olyan is, aki arról küldött videót, hogy szülő és gyermeke egyszerre csúszik le a csúszdán. 

A behir.hu megkeresésére a beruházást koordináló Békéscsabai Városfejlesztési Kft. ügyvezetője, Sódar Anita kifejtette: a CsabaPark az utóbbi hónapok fejlesztéseinek köszönhetően számos olyan új elemmel bővült, amelyek az azokat használók körében kérdéseket vetnek fel. Arra is rámutatott, hogy a dombon létesült csúszdák speciális eszközök, amelyek beszerzését és telepítési munkáit kifejezetten ilyen jellegű eszközök építésére specializálódott, jelentős szakmai tapasztalattal rendelkező, dán székhelyű vállalat, a KOMPAN magyarországi képviselete végezte.

– A csúszdák minőségi tanúsítvánnyal és megfelelőségi bizonylattal rendelkeznek, azok műszaki átadás-átvétele megtörtént. A csúszdák gyermekek részére történő hivatalos átadása mindaddig nem történik meg, amíg a dombra tervezett kalandparki elemek kivitelezése be nem fejeződik. Ennek oka az, hogy a dombra tervezett attrakciók (sípálya, hófánk pálya, drótkötélpálya-kilátóval) mind kalandparki elemként kerülnek kivitelezésre és átadásra. A domb kalandparki elemei és a csúszdák a tervek szerint szoros összeköttetésben lesznek egymással (egymás közvetlen közelében kerülnek kialakításra), amelyek hosszát és dőlésszögét tekintve ugyancsak kalandparki elemeknek tekintendők, így felügyelő személyzet jelenlétét, illetve adott esetben a többi kalandparki elemhez hasonlóan bizonyos védőeszközök (például a csúszdák csak és kizárólag hosszú nadrágban, hosszú ujjú felsőben, zárt cipőben használhatóak, a két hosszabb csúszda esetén pedig kötelező a térd- és könyökvédő, valamint védősisak) használatát igénylik. Ennek feltételei csak a dombon létesülő elemek kivitelezését követően biztosíthatók – részletezte az ügyvezető. 

Az eredeti tervek alapján a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásból épülő csúszda fejlesztése és a Modern Városok Programban (MVP) létesülő kalandparki fejlesztések egy időben készültek volna el. Az időbeli csúszást az okozta, hogy az MVP-s közbeszerzési eljárások több ízben eredménytelenek voltak.

 

Galéria

 

 

Most még nem lehet használni a csúszdákat

Jelenleg a csúszdák nem használhatók, azok lezárása az üzemeltetést végző Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. által megtörténtek – szögezte le Sódar Anita, megjegyezve, hogy erre tiltó táblák is figyelmeztetnek. A dombra tervezett attrakciók építésére vonatkozó szerződést megkötötték, a kivitelezőnek pedig átadták a munkaterületet. A dombot és annak környezetét várhatóan (időjárás függvényében) februárban lezárják és elkezdődnek az építési munkálatok. A beruházás befejezéséig sem a domb, sem pedig a csúszdák nem lesznek használhatók – húzta alá. A munkálatok várhatóan decemberig tartanak.

A csúszdák használatához szükséges biztonsági tudnivalók is megtalálhatóak a helyszínen, amelyek pontosan tartalmazzák azt, hogy kik és milyen védőeszközök használatával használhatják az egyes csúszdákat. Hangsúlyozta, hogy a csúszdák használata is évszakhoz kötődik majd, így azokat az átadásukat követően sem lehet majd használni a télen, illetve jeges, havas időjárás esetén.

A CsabaPark használatáról, a nyitva tartásáról itt olvashatnak bővebben

További programok »

FEL