Tudnivalók a CsabaPark használatáról, nyitvatartási idejéről

2020. október 10. 06:25 | behir

A CsabaPark az utóbbi hónapok fejlesztéseinek köszönhetően számos olyan új elemmel bővült, amelyek használatával kapcsolatban több kérdést vetettek fel Békéscsaba lakói. A leggyakrabban felmerülő kérdésekre a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. adta meg a választ.

 
Csúszdák

 

A dombon létesült csúszdák speciális jellegű eszközök, amelyek beszerzését, és azok telepítési munkáit kifejezetten ilyen jellegű eszközök építésére specializálódott, dán székhelyű vállalat, a KOMPAN magyarországi képviselete végezte.

A csúszdák minőségi tanúsítvánnyal és megfelelőségi bizonylattal rendelkeznek, azok műszaki átadás-átvétele megtörtént. A csúszdák gyermekek részére történő hivatalos átadása mindaddig nem történik meg, amíg a dombra tervezett kalandparki elemek kivitelezése be nem fejeződik. Ennek oka az, hogy a dombra tervezett attrakciókat (sípálya, hófánk pálya, drótkötélpálya) kalandparki elemként kivitelezik.

 

A csúszdák még nem használhatóak (fotó: behir.hu)

 

A domb kalandparki elemei és a csúszdák a tervek szerint szoros összeköttetésben lesznek egymással (egymás közelében alakítják ki azokat). Ezek a hosszt és dőlésszöget tekintve ugyancsak kalandparki elemeknek számítanak, így felügyelő személyzet jelenlétét, illetve adott esetben a többi kalandparki elemhez hasonlóan bizonyos védőeszközök használatát igénylik. Például a csúszdák csak és kizárólag hosszú nadrágban, hosszú ujjú felsőben, zárt cipőben lesznek használhatók, a két hosszabb csúszda esetén pedig kötelező lesz a térd- és könyökvédő. Ennek feltételei csak a dombon létesülő elemek kivitelezését követően biztosíthatók.

Az eredeti tervek alapján a TOP-forrásból megvalósuló csúszda fejlesztése és az Modern Városok Program (MVP) keretében megvalósuló kalandparki fejlesztések egy időben készültek volna el. Az időbeli csúszást a MVP több, eredménytelen közbeszerzési eljárásának elhúzódása okozta.

 

Gumiburkolatos futópálya

 

A futópálya használata során szükséges néhány fontos szabályt megjegyezni, amelyek betartásával a pálya élettartama jelentősen meghosszabbítható.

A futópálya gumiburkolattal készült, amelynek a felülete a burkolat anyaga miatt kizárólag olyan tevékenységekre (sétálás, kocogás, futás) használható, amelyek annak felületét nem rongálják. A futópályán tilos kerékpározni, görkorcsolyázni, motorozni, rollerrel, gépjárművel közlekedni, lovagolni.

 

A szabályok betartásával a futópálya hosszabb ideig marad ép (fotó: behir.hu)

 

Ugyancsak fontos szabály, hogy ne engedjük a kutyánkat a futópályára, mert a pálya felülete könnyen megsérülhet. Ezek a tevékenységek az amúgy is sérülékeny burkolatot jelentős mértékben rongálják, ezzel annak élettartamát csökkentik.

 

Kutyafuttató

 

A park területén létesült kutyafuttató, amelynek a műszaki átadása megtörtént. A kutyafuttató használatára vonatkozóan a bejáratnál rövid használati utasítás található. A kutyafuttató használatára vonatkozó ajánlásokat kérjük betartani.

 

A CsabaPark kutyafuttatója (fotó: behir.hu)

 

Nyitvatartási idő

 

A CsabaPark kerítéssel körbekerítették a vadátjárás biztosításával. Erre azért volt szükség, mert a későbbi ütemben olyan turisztikai elemek (drótkötélpálya, mászópálya, hófánk-pálya) készülnek, amelyek használata felügyeletet, és odafigyelést igényel, valamint a használatuk biztonsági felszerelések viseléséhez kötött. Ezért a CsabaPark

  • nyári időszakban (március 1-jétől október 31-éig): 6-22 óráig,
  • téli időszakban (november 1-jétől február 28-áig): 6-21 óráig tart nyitva.

A nyitvatartási idő meghatározásának alapja volt a Degré utcát a Körte sorral összekötő útszakasz használatának a biztosítása. A parkban nyitvatartási időn kívüli időszakban tartózkodni TILOS! A kerítés megépítésével egyidejűleg a kamerarendszer kiépítése is megtörtént, amely az illegális behatolások, valamint az esetleges rongálások elkerülése érdekében szükséges.

A CsabaPark az elkövetkező hónapokban számos olyan további elemmel bővül,  amely szinte minden korosztály számára aktív kikapcsolódást és szórakozást tud nyújtani, ezért kérjük a park elemeinek védelmét, értékeinek óvását.

További programok »

FEL