Népzenei találkozó Mezőmegyeren

2016. július 11. 15:41 | Zsíros András

Az egész Kárpát-medencéből várták a népzene művelőit és az iránta érdeklődőket a hétvégén Mezőmegyeren, ahol már második alkalommal tartották meg a. Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozót. A kulturális rendezvényen koncertek, táncházak, előadások mellett kiállítás és kézműves vásár is gazdagította a programot.

Dimény Eszter szólóéneke és élő zene szolgálta a kíséretet a felcsíki és sóvidéki táncokhoz, amelyet a Nagyváradról érkezett Csillagocska Néptáncegyüttes mutatott be a színpadon. Velük tavaly is találkozhatott a közönség.

Tavaly a táncosaink egy részével érkeztünk, a nagyobb korosztállyal. Az idén most egy fiatalabb korosztályt hoztunk el Mezőmegyerre. Reméljük, a következő években minden korosztályt el tudunk hozni, hiszen a Csillagocska Néptáncegyüttes Nagyváradon 114 főből áll, ami gyakorlatilag minden korosztályt magába foglal – mondta  Benedek Árpád, a Csillagocska Néptáncegyüttes vezetője.

A találkozón idősek és fiatalok egyaránt részt vettek. A találkozó ötletgazdája a magyar népzenét szerette volna népszerűsíteni.

Az volt a gondolatom, hogy lehetőleg a magyar népzene legyen az, amit hallgatnak általában az emberek. Ez szólaljon meg szórakozóhelyeken vagy baráti összejöveteleken. Nem mondom, hogy sokat tudtunk már ezen a területen előre lépni, de igyekszünk, ezért van már második magyar népzenei találkozó is – mondta Futó Zsolt, a II. Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozó főszervezője.

A hagyományteremtő céllal létrejött fesztivál sikerét mutatja, hogy tavalyhoz képest idén több vendég érkezett.

Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója szerint egyre nagyobb turisztikai vonzerő is lehet ez a gyönyörű környezetben megrendezett találkozó. Idén a népzene mellett a fazekasmesterség is kiemelt szerepet kapott, hiszen a programmal párhuzamosan zajlott az első fazekas találkozó is.

 

FEL