Népzene 24: hagyományőrző napot tartottak a Meseházban – galériával

2024. május 26. 07:26 | Bere Mátyás

NÉPZENE 24 címmel tartottak a Meseházhoz kötődő hagyományőrző csoportok nyilvános bemutatót szombat délután Békéscsabán. A programokon a népi kultúra számos zenei és történeti eleme megjelent.

A programok alatt a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Általános Iskola és az Andrássy Gyula Gimnázium tanulói népdalokat adtak elő, majd az Ókörös Trió és a Meseházi Pásztorfurulya Kör zenélt. Őket követte Harangozó Imre előadása, valamint még muzsikálások sora.

A Meseház vezetője Veres Krisztina nyitásképp Hursán Pál albíróról, a Meseház építtetőjéről osztott meg gondolatokat, majd köszöntötte a nap első vendégét Hankó Andrást, a ház egyik utolsó lakóját, aki történeteket mesélt a gyerekkorában még egy nagy család által lakott házról.

Veres Krisztina elmondta, hogy az ingatlant a város vásárolta meg, majd ezt követően alakították ki a Meseházat 1988-ban.

– Ez a Meseház 35. évada, és nagy öröm számunkra, hogy ebben az ünneplésben ilyen sok partnerünk vesz részt – fogalmazott.

 

Galéria

 

A rendezvény első zenei fellépője, a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Általános Iskola tanulója Kvasz Lara elmondta, hogy nagyon sokat készültek az iskolában a népdal előadásukra fellépőtársával, Bereczki Marcellel.

A Pásztorfurulya Kör és az Ókörös Trió frontembere, Pribojszki Ferenc népzenész két zenekarával játszott moldvai tánczenét, valamint moldvai és gyimesi csángó zenét a nap folyamán. A frontember furulyát és erdélyi kavalt szólaltatott meg – véleményem szerint – rendkívüli módon.

A Meseház eseményét összességében a történelem és a magyarságtudat azon része jellemezte, amit boldog hagyományőrzésnek lehet nevezni.

További programok »

FEL