Alakoskodás és a farsangi maszkok – hagyományaink lényege

2021. január 28. 17:14 | Csiffáry Zsuzsanna

Farsang idején fellazulnak a társadalmi keretek, a szereplők kilétük álcázására maszkot, álöltözetet használnak, jelmezek és kellékek segítségével személyesítenek meg valamit vagy valakit – fogalmazott Harangozó Imre néprajzkutató. A Meseház vezetője ezzel párhuzamosan arra hívta fel a figyelmet, hogy idén ugyan elmaradnak a farsangi mulatságok, de otthon bárki készíthet álarcot.

Veres Krisztina a 7.TV stábjának is megmutatta azt a zajkeltő eszközt, amelynek a népi hagyomány szerinti célja, hogy a hanggal zargassuk el a zord telet. Ezt egyszerű konzervdobozból, egy kör formájú kartonpapírból, illetve két dióból állította össze. A Meseház vezetője hozzátette, hogy idén bár elmaradnak a farsangi rendezvények és a kézműves foglalkozások, de otthon is van lehetőség álarckészítésre, akár családi programként. Felhívta a figyelmet többek között az egyszerű tojástartó dobozra is, amelynek formája szokatlan dizájnt produkálhat, ha álarcot készítünk belőle. Veres Krisztina mindenkit arra buzdít, hogy engedje el a fantáziáját, és alkosson otthon a családdal együtt. 

A farsang régi szokásrendet hordoz magában – erről már Harangozó Imre néprajzkutató beszélt. Felidézte, hogy ilyenkor megbomlanak a szigorú társadalmi hovatartozási keretek, amelyek az egész esztendőt jellemzik. Felkerül az arcra a maszk, következik az úgynevezett alakoskodás, amelynek lényege a valódi személyiség elbújtatása, más rejtett én megmutatása.

Az a lényege a farsang farki szokásoknak, hogy a közösségnek elege van a szürkeségből, a rövid napokból, a télből. Új életre vágyik mindenki, de ahhoz, hogy az új élet kezdődjön, a morális terhekkel kell leszámolni. Ennek a rituálizálása tulajdonképpen a farsangi hagyományaink lényege - fogalmazott Harangozó Imre. 

A farsang január 6-tól, vagyis vízkereszt napjától kezdődik és hamvazószerdához, illetve húsvéthoz igazodik. Egyházi tekintetben évközi idő, liturgikus színe pedig a zöld.

Galéria

További programok »

Kultúra

FEL