Néptáncosok a jótékonyság jegyében – A természetvédelemért tennének

2020. január 27. 15:17 | behir

A Folk&Roll tagjai néptáncos csizmát húznak azért, hogy a természetért tegyenek.

A 2017-ben alakult, négy, viharsarki fiatal néptáncos alkotta csapat jótékonysági estet szervez a természetvédelemért február 14-én – adta hírül az eseménynek otthont adó Békéscsabai Jókai Színház. A Folk&Roll kezdeményezéséhez a csabai teátrum mellett a Napsugár bábszínház, a Talléros és a Rokodál zenekar is csatlakozott, így hét Békés megyei és az Arad megyei Zerint néptáncosai léphetnek majd színpadra. 

A társulat tagjai azt vallják, hogy számtalan érték van körülöttünk, ilyen a természet és a kultúra: mind a kettőre lehet féltve tekinteni, hiszen ezeket is őrizni, ápolni kell. A Folk&Roll azt tartja, hogy a hagyományainkat leginkább meg kell ismerni, tanulni, majd megélni, hogy az életünk részévé válhassanak. A csapat szerint a természet is ebben a helyzetben van: bár körülvesz és éltet bennünket, ma már nem ismerjük, és úgy tűnik, mintha csak „ő” lenne értünk. A természeti értékek védelme nemcsak örökségvédelem, hanem a jövő generáció jó életminőségének garanciája is. Úgy gondolják, hogy a globális, környezeti problémákat itt, helyben tudjuk a leghatékonyabban megoldani, ehhez pedig a helyi identitás erősítésén keresztül vezet az út.

A négy fiatal éppen ezért gondolta úgy, hogy ezt a két értéket egymás mellé állítva szólítja meg elsőként a Békés megyében élőket. Úgy hiszik, hogy sok apró kezdeményezés kell a nagy dolgok létrehozásáért tenni, ilyen például a szemléletformálás.

A Folk&Roll azt is szeretné elérni, hogy az esten résztvevő táncegyüttesek városaiban is alakuljon meg egy, a csabaihoz hasonló mozgalom, és egymást segítve kezdődjön el a megyei szintű cselekvés. Emellett általános iskolák figyelmét is szeretnék felhívni az ügy fontosságára. 

A jótékonysági esten közreműködik a békéscsabai Talléros és a Rokodál zenekar, a Balkán Táncegyüttes, Soós Emőke és Berta János, a Napsugár Bábszínház színészei, az orosházi Harangos, a gyulai Harruckern, a békési Belencéres, a szarvasi Tessedik, a gyomai Körösmenti, az Eleki és a Zerindi (Arad megye) Táncegyüttesek, a Folk&Roll; Drimba Máté, Földesi Márton, Móricz Bence, Szilágyi András.

A Békéscsabai Jókai Színház, a Napsugár Bábszínház és a Folk&Roll a befolyó összegből a békéscsabai Hatvanezer Fa Egyesületet is szeretné támogatni.

 

További programok »

Kultúra

Egyedi kiállítás nyílt Gyulán

Az "Irgalmas nővérek" című kiállítás a Nobilitas Anno Alapítvány ötlete nyomán jött létre. Az alapítvány egyik célja, hogy Gyula város helytörténetét, történelmi múltját, illetve nevezetes személyeit ismertesse meg a lakossággal.
2022. december 1. 19:19
FEL