Népszámlálás 2022: október közepéig lehet válaszolni az interneten

2022. október 2. 12:05 | behir.hu

Valószínűleg már minden háztartásba megérkeztek a népszámlálásra felkérő levelek azokkal a 12 jegyű kódokkal, amelyekkel az online kérdőívet ki lehet tölteni. Október 16-áig interneten zajlik az önkitöltés, azután pedig a számlálóbiztosok keresik fel a háztartásokat. A népszámláláson részt venni kötelező.

A kérdőívben számos kérdés a lakásra vonatkozó adatokat méri fel. Az energiahatékonyság miatt ezek most különösen fontosak. A személyes adatok megadásán túl a kérdéssor kitér többek között a kitöltők családi állapotára, a nyelvtudására vagy például az iskolai végzettségére is. De a rákérdez a válaszadók digitális jártasságára és a háztartások internethasználatára is.

A kérdőívet a www.nepszamlalas2022.hu weboldalon lehet kitölteni.

A felkérő leveleket már korábban kipostázták: ezek tartalmazzák azt a 12 jegyű kódot, amellyel meg lehet nyitni a kérdőív kitöltő felületét. Interneten október 16-áig lehet válaszolni. Aki ezt nem teszi meg, azokat számlálóbiztosok keresik fel.

– A címjegyzékükön látják, hogy honnan érkezett be internetes kitöltés és honnan nem. Ahonnan nem, oda szépen becsöngetnek és egy interjú keretében egy alkalmas időpontban rögzítik a válaszokat. 28 000 számlálóbiztos járja majd az országot. Ugye ők kulcsszereplők ebben a feladatban – nyilatkozta Kovács Marcell, a KSH Népszámlálási és Népesedési Statisztikai Főosztály vezetője.

A népszámlálás akkor lesz sikeres, ha minden Magyarországon élő ember kitölti a kérdőívet – erről a Központi Statisztikai Hivatal elnöke beszélt egy online sajtótájékoztatón. Vukovich Gabriella kiemelte, hogy a válaszokból olyan statisztikák készülnek, amelyek nélkülözhetetlenek.

Magyarországon ez a 16. népszámlálás, amely mintegy négymillió háztartást érint. Népszavazást 10 évente tartanak, de tavaly a járvány miatt elmaradt.

 

Forrás: hirado.hu

 

További programok »

FEL