Népek karácsonya: mi kerül az asztalra az egyes országokban?

A hús a legtöbb országban nem maradhat el az ünnepi asztalról, de vajon emellett mi számít még tipikus ételnek az egyes országokban? A Ridikül.hu összegyűjtött néhányat ezek közül.

 

Egyesült Királyság

A brit karácsonyi vacsora tipikusan garnélarákból, húsos pitéből és sült pulykából áll. Az amerikaiaktól eltérően, akik a húst zöldfűszerekkel, töltelékkel vagy citrusfélékkel tálalják, a britek a pulyka mellé egy csokornyi kolbászt tálalnak. A desszert pedig gyümölcsös karácsonyi puding.

 

 

Görögország

A görög családok karácsonyi asztalán gyakori főétel a sült bárány. Az ország északi vidékein divat a yiaprakia (sült sertéshússal töltött káposztatekercs). Emellett hagyományosnak számít a christopsomo nevű, rusztikus gyümölcskenyér mazsolával, dióval, kardamommal és szegfűszeggel. A kenyeret kereszttel díszítik, így a karácsonyi asztal egyik dekorációs eleme is egyben.

 

 

Franciaország

A franciák a karácsonyi ünnepek alatt is ragaszkodnak a tenger gyümölcseihez, kedvelt ételeik közé tartozik az osztriga, a rák és a homár. Desszertként a fatörzsalakú Noël büche-t (vagy Yule logot) szolgálják fel.

 

Németország

A németek karácsonyra kacsát, libát vagy nyulat főznek kolbásztöltelékkel, burgonyagombóccal és vörös káposztával. Az ország legkedveltebb ünnepi desszertje a Stollen, a hosszú, lapos édes kenyér, amely leginkább a gyümölcstortára hasonlít.

 

 

Lengyelország

A lengyel családok számára a karácsony igazán nagy esemény, a vacsora gyakran nem kevesebb, mint 12 fogásból áll, amelyek közé olyan klasszikus lengyel ételek tartoznak, mint a borscs, a gombaleves, a pirog és a mákos pite.

 

 

Ausztria

A hagyományos osztrák karácsonyi menü sült pontyot tartalmaz, bár az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvend a sült pulyka is. De ha desszertről van szó, az osztrák családok továbbra is ragaszkodnak a klasszikusokhoz. A csokoládés-sárgabarackos Sacher-torta általában üdítő csemegének számít.

 

Forrás: Ridikül

Megosztás:

Címke: , ,