Megünnepelték a nemzetközi Pí-napot Békéscsabán

2023. március 14. 18:45 | Fajó Attila

Március 14-e a nemzetközi Pí-nap, amelyet a békéscsabai Turisztikai Főpályaudvaron is megünnepeltek. A rendezvényre kilátogatók pontosan 2023 darab pingponglabdát fűzhettek fel egy 81 méter hosszú zsinórra, a labdákon pedig az ismert számsor jegyeit tüntették fel.

A nemzetközi Pí-napot 1988 óta ünneplik világszerte. A hosszú számsort egyszerre megjeleníteni komoly kihívás, ezért a Turisztikai Főpályaudvar munkatársai jövőre tovább bővítenék az idei alkotást, amelyet az Élővíz-csatorna vízére helyeztek el. A szervezők egy meglepetést is elrejtettetek a pingponglabdákon, a szemfüles megtaláló pedig tárgyi jutalomban részesült.

 

 

– A matematika átszövi az életünket és olyan segédletet jelent, amelyre a hétköznapi ember nem is gondolna. Gondoljunk csak a pandémia idején lázasan dolgozó matematikusokra, akik a valószínűségszámítás segítségével igyekeztek megadni a járványgörbét, mintegy elöre meghatározva és kiszámolva a vírus terjedésének gyorsaságát, várható időtartamát – emelte ki nyitóbeszédében Varga Tamás alpolgármester.

 

 

– A 21. század a matematika évszázada – fogalmazott a BSZC Kemény Gábor Technikum matematika-informatika szakos tanára, aki rendhagyó órát is tartott az összegyűlt diákoknak, logikai feladatokkal fűszerezve azt. Nagy Szilvia hozzátette: kevesen tudják, hogy Albert Einstein is ezen a napon született, ami csak még nagyobb nyomatékot ad arra, hogy a fent említett tudományágnak szenteljük figyelmünket.

A Bolyai Matematikai Társaság közlése szerint országos szinten mintegy hetven helyszínen tartottak még ünnepi rendezvényt a jeles nap alkalmából.

 

További programok »

FEL