Koncerttel ünnepelt a 30 éves Lencsési Közösségi Ház

2021. november 28. 08:15 | Vincze Attila

Jubileumi koncerttel ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját a Lencsési Közösségi Ház. A közművelődési intézmény két héten át tartó programsorozatának csúcspontjául szolgáló eseményén a kisközösségek vezetőit, támogatókat és aktivistákat is díjazták.

A rendezvényen a Lencsési Közösségi Ház vezetője először azokat köszöntötte, akik valamilyen módon részesei voltak az elmúlt 30 évnek. Takács Péter elmondta, hogy hálás nekik azért, amiért az évek során fáradhatatlan munkájukkal hozzátettek ahhoz, hogy folyamatosan bővüljön a ház tevékenysége. Beszélt arról is, hogy eddig minden jeles évfordulóról több napig tartó programsorozattal emlékeztek meg, ez pedig a járványhelyzet ellenére sincsen most másképp.

– November 15-től kezdődően kezdtük el ezt a rendezvénysorozatot, amelynek a címe az volt, hogy 30 éves a Lencsési Közösségi Ház és ennek volt egy alcíme is, a mai rendezvénynek is ez: 30 év a közösségekért, a művelődésért, a kultúráért és mi ennek részeként bonyolítottunk le eddig közel 20 programot – fogalmazott Takács Péter.

Eredetileg Békéscsaba polgármestere is beszédet mondott volna az eseményen, azonban Szarvas Péter betegsége miatt nem tudott eljönni, így helyette Varga Tamás, kultúráért felelős alpolgármester osztotta meg gondolatait a közönséggel. Beszédében felidézte a közösségi ház 1991-es kezdeteit. Megjegyezte, hogy akkoriban még bélyeggyűjtő körrel is be lehetett vonzani a fiatalokat. Szólt arról is, hogy a megnövekedett igények miatt az intézményt kétszer is kellett bővíteni, először 2002-ben, majd 2006-ban. Kiemelte, hogy a kisközössegek összlétszáma a covid előtt meghaladta a 400 főt, míg az éves látogatottság 40-50 ezer körül mozgott. Szerinte ebből is látszik, hogy az intézmény a három évtized alatt a Lencsési lakótelepen lakók otthonává vált.

– A 30 év alatt legendás rendezvények születtek: a Szent István Napi Előzetes, a Lencsési Pódiumsorozat, a Csak Tiszta Forrásból című pályázat, az Egészséghét a Lencsésin, a Lencsési Gyermeknapi Előzetes, a Digiporáma Fesztivál, az András Napi Kolbászparádé és még nagyon sokáig sorolhatnám, ahogyan azt is, hogy milyen legendás és most már több évtizedes múlttal rendelkező közösségek épültek itt – hangsúlyozta.

A köszöntő beszédet követően Varga Tamás az önkormányzat, valamint Szarvas Péter polgármester nevében egy oklevelet nyújtott át elismerésük jeléül az intézmény vezetőjének. A rendezvényen ezt követően Takács Péter a Lencsési Közösségi Ház klubvezetőinek, jelenlegi, valamint korábbi meghatározó dolgozóinak adott át egy-egy emlékplakettet.

A jubileumi eseményen közös ünnepi koncertet adott a Lencsési lakótelepről indult színművész Nagy Szilvia, valamint Vozár M. Krisztián előadóművész. 

További programok »

Kultúra

Csabai nyomdász tanulóknak mutatták be a Budai Krónikát

A Budai krónika egy latin nyelvű kiadvány, melynek eredeti címe: Chronica Hungarorum (A magyarok krónikája). Idén, nyomtatása 550 éves fordulójára kereken 550 darab facsimile kiadást, azaz hasonmás példányt készítettek. Az egyiket, egészen pontosan a 280-as sorszámút péntek délelőtt Farkas Gábor Farkas, az Országos Széchenyi Könyvtár munkatársa mutatta be csabai nyomdász tanulóknak, a Békés Megyei Könyvtárban,
2023. november 25. 11:15
FEL