Nemzetközi katonai drónfejlesztő projekt érkezik Békéscsabára

2022. március 30. 17:22 | D. Nagy Bence

Maróth Gáspár védelmi beszerzésekért felelős kormánybiztos látogatott Békéscsabára szerdán, hogy Herczeg Tamás országgyűlési képviselővel tárgyaljon a kiemelt beruházásról.

 – A felszálló ágban lévő magyar légiipar szoros egymásutánban szállítja a biztató eredményeket. Az Airbus beruházása köré országhatáron túlmutató jelentőségű gyártó- és tudásközpont húzható fel Békéscsaba és Gyula térségében. Tavaly megalakítottuk a Drón Koalíciót, amelyben már több mint száz cég, szakmai és érdekképviseleti szervezet, tudományos és oktatási intézmény képviselteti magát – ismertette még februárban Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

A légiipari bővítések kapcsán látogatott Békéscsabára szerdán Maróth Gáspár védelmi beszerzésekért felelős kormánybiztos, aki Herczeg Tamás országgyűlési képviselővel egyeztetett.

– A Magyarországi Légiipari Klaszter megalapításával párhuzamosan elkezdtünk egy nagyobb békéscsabai beruházás koncepciójának kialakítását. Zajlik az üzleti tervek előkészítése, amelyek egy nagyobb, európai katonai drónfejlesztő projekt régióba hozataláról szólnak. Ez egy nemzetközi projekt, amely alapvetően egy német-magyar, és részben török kooprodukcióra épülne – mondta el kérdésünkre a kormánybiztos. 

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő (b) és Maróth Gáspár védelmi beszerzésekért felelős kormánybiztosMaróth Gáspár kiemelte, hogy a drónfejlesztő iparág nagyon különleges ágazat, hiszen a légijárműipar mellett a mikroeletronikai ipart, az IT iparágat, és bizonyos szempontból a telekomunnikációs és az űripart is értinti.

– Jóllehet ezeket a szegmenseket nem egyszerű összehozni, de az elmúlt hónapok eseményei a védelmi iparnak ezt a részét nagymértékben felgyorsították. A Herczeg Tamás képviselő úrral végzett több éves előkészítő munkánk pont beérett a napokban, enélkül nem tudtunk volna alkalmas beruházási helyszínt és hátteret biztosítani. A háttérhez természetesen hozzátartoznak az ITM szakképzéssel kapcsolatos tervezett és már megvalósult beruházásai, ilyen például a nemrég átadott Légi- és Gépipari Képzőközpont is – fogalmazott a kormánybiztos.

A politikus arról is beszélt, hogy  az Airbus gyulai beruházása kapcsán nagyon jó híre van Békés megyének a befektetni kívánó cégek körében.

– A képviselő úr és polgármester úr maximális támogatása miatt hamarosan a konkrétumokról is el tudunk kezdeni beszélni. Ez jelen fázisban még az üzleti tervek összerakását jelenti, amely nagyjából egy fél-háromnegyed éves folyamatot jelöl, a beruházók csak ezután tudnak konkrét számokkal előállni. A drónfejlesztő projektben elsősorban Békéscsaba lesz érintett, hiszen a megyeszékhelyen is a gyulaihoz hasonló fajsúlyú befektetést szerettek volna hozni. A magyar kormánynak Békés megye támogatása kiemelt prioritás számos szempont miatt – összegezte Maróth Gáspár.

További programok »

Itthon

Fiktív vevőkkel trükköztek a gépjárműalkatrész-kereskedők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a gépjármű-alkatrészek kereskedelmét ellenőrizve olyan fiktív vásárlókra bukkant, akik adatait csak a számlázás miatt hozták létre. Az ilyen adásvételek azonban az eladók felelősségét is felvetik. A jelenség visszaszorítására a NAV folyamatosan ellenőrzi a gépjármű-alkatrészek nagykereskedelmét.
2023. március 21. 18:55
FEL