Nemzetiségek ünnepe a városházán

2017. december 5. 17:43 | behir.hu

Az öt – saját önkormányzattal rendelkező – békéscsabai nemzetiség közös ünnepére telt meg a polgármesteri hivatal díszterme december 4-én kora este. A program keresztmetszetet nyújtott a lengyel, német, roma, román és szlovák közösségek kultúrájából, és ekkor adták át a nemzetiségi önkormányzatok kitüntetéseit – írja a bekescsaba.hu.

Az ünneplőket Szarvas Péter polgármester köszöntötte, aki Babits Mihályt idézte: „Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe.” A városvezető beszédében utalt arra, hogy születésnapra készül a település, hisz 2018-ban az újjátelepítés háromszázadik évfordulóját ünnepli Békéscsaba lakossága. „Örülök annak, hogy Békéscsabán az utóbbi háromszáz évben is olyan emberek éltek, akik – kemény munkájuk mellett – időt, figyelmet, és nem utolsó sorban pénzt áldoznak azért, hogy megőrizzék és továbbörökítsék kultúrájukat, hagyományaikat, nyelvüket” – emelte ki a polgármester, majd hozzátette: „Békéscsaba Önökkel együtt lett az elmúlt háromszáz évben az, és lehet a következő háromszáz évben is az, ami.”

A helyi lengyel nemzetiségi önkormányzat kitüntetését idén Babósné Veress Amália történész, a Magyar-Lengyel Baráti Kulturális Egyesület tagja kapta. A helyi roma önkormányzat elismerésében Farkas Ilona dajka részesült, aki a békéscsabai Hajnal utcai óvodában dolgozik. A román önkormányzat díját Mészáros Gergelyné kapta, aki lelkiismeretesen intézi a békéscsabai román ortodox templom ügyeit. A Békéscsabai Szlovák Önkormányzat elnöke plakettet adott át Lonovics Lászlóné nemzetiségi könyvtáros, míg elismerő oklevelet nyújtott át Pisné Hégely Szilvia, a Tündérkert Óvoda pedagógusa kapta.

Az este folyamán a népzenétől a swing muzsikáig színes paletta mutatta be a nemzetiségi emberek művészetét, majd pezsgővel koccintottak a résztvevők a díjazottakkal.

 

További programok »

FEL