Elismerések napja: Kitüntetetteket köszöntöttek Békéscsabán, a városházán

2020. október 15. 17:16 | Gyemendi Réka

Békéscsaba önkormányzata fontosnak tartja, hogy az országos kitüntetések mellett a város is elismerje a kiemelkedően teljesítők munkáját. A kitüntetéseket rendszerint a nagyobb állami ünnepségeken adják át, idén azonban a veszélyhelyzet miatt sajnos erre nem kerülhetett sor. Természetesen a kitüntetésben részesülőkről nem feledkezett el a város, október 15-én köszöntötték őket a városháza dísztermében.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere kiemelte: az önkormányzat sem így tervezte ezt az évet, de a koronavírus-járvány mindent felülírt. 

– Természetesen a városi kiválóságok köszöntését sem így terveztük, de a járvány ellenére is szeretnénk méltóképpen köszönteni őket, így a mai nap az elismerések napja lett. Aki nyomon követi az önkormányzati döntéseket, az önkormányzati rendezvényeket, az tudja, hogy a korábbi években minden elismerést önálló, külön rendezvényen adtunk át. A koronavírus-járvány viszont átírta az életet. Az ünnepségek megszervezésével vártunk és vártunk, de elérkezett az az idő, amikor további várakozásnak nincs helye – fogalmazott a városvezető.

 

Városi kitüntetések

 

A „Békéscsabáért” kitüntetés annak a magánszemélynek vagy közösségnek adományozható, aki vagy amely Békéscsabáért maradandót alkotott, illetve kiemelkedő tevékenységet végzett.  A kitüntetéssel magánszemély esetében oklevél és „Békéscsabáért” felirattal ellátott aranygyűrű jár, a közösségek oklevelet és plakettet kapnak. Átadására március 15-én, városi ünnepség keretében került volna sor.

Idén a közgyűlés a Békéscsabáért kitüntetést a Balassi Táncegyüttesnek adományozta, az elismerést most vehették át.

 

A közgyűlés 1994-ben alapította a „Békéscsaba Kiváló Pedagógusa” kitüntetést, amelyet - 2014 évtől - évente két olyan pedagógus kaphat, aki legalább 10 éve magas színvonalú oktató-nevelő tevékenységet végez a városban, meghatározó személyiség szakmájában intézményi vagy települési szinten. Átadására rendszerint a pedagógusnap alkalmából kerül sor.

Ezúttal azonban csak a október 15-én a városházi ünnepség keretében vehette kézhez a Békéscsaba Kiváló Pedagógusa kitüntetést Vargáné Nagy-György Katalin és Novák Attila. 

 

„Békéscsaba Egészségügyéért” kitüntetés adományozható Békéscsaba városban legalább 10 éve dolgozó, az egészségügy területén magas színvonalú szakmai munkát végző személyeknek, vagy közösségeknek. A kitüntetés további feltétele a szakmai, emberi feddhetetlenség. A kitüntetéssel magánszemély esetében oklevél és „Békéscsaba Egészségügyéért” felirattal ellátott aranygyűrű jár. A közösségek oklevelet és plakettet kapnak.

A Békéscsaba Egészségügyéért kitüntetést ma vehette kézhez Zelenyánszkiné dr. Fábián Ágnes és dr. Tóth János.

 

„Békéscsabai Életműdíj” kitüntetés annak a magánszemélynek adományozható, aki az egészségügy, oktatás, sport, kultúra, közművelődés, gyermek- és ifjúságügy, szociális ellátás, közigazgatás vagy gazdasági élet területén legalább két évtizeden keresztül kiemelkedő munkát végzett, és ezzel jelentős mértékben hozzájárult Békéscsaba Megyei Jogú Város fejlődéséhez, jó hírnevének öregbítéséhez vagy tevékenységével kivívta a békéscsabai lakosság, illetve szakmai körök tiszteletét. Idén a Békéscsabai Életműdíjat dr. Moskovits Sándor kapta, aki nem tudott megjelenni az ünnepségen. 

 

„Békéscsaba Ifjúságáért” kitüntetés a békéscsabai gyermek és ifjúsági korosztály fejlődését, problémáinak megoldását, kimagasló tehetségek gondozását, informális tanulását segítő, a gyermekek és fiatalok szabadidejének eltöltését értékteremtő módon szervező tevékenységét példamutatón, kivételesen magas színvonalon, lelkiismeretesen, eredményesen legalább öt éve folyamatosan végző magánszemélynek vagy közösségnek adományozható. 

A „Békéscsaba Ifjúságáért” kitüntetést Kölcseyné Balázs Mária és Zsankó László vehette át.

 

Galéria

 

Az állami kitüntetettek köszöntése

 

Városunk kulturális és oktatási intézményeiben tevékenykedő szakemberek közül többen is állami elismerésben részesültek. Az állami elismerésben részesülőket nemzeti ünnepeink alkalmával köszöntik, idén azonban erre sem kerülhetett sor. 

Példaértékű pedagógusi pályája, valamint a Lencsési-lakótelepen élő gyermekek körében végzett hagyományőrző tevékenysége elismeréseként dr. Erdeiné Gergely Emőke Magdolna Brunszvik Teréz-díjas óvodapedagógus, a békéscsabai Lencsési Óvoda intézményvezetője Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata elismerésben részesült.

A színházi kultúrát gyermekek és felnőttek körében egyaránt sikerrel népszerűsítő, értékteremtő alkotói és intézményvezetői munkája elismeréseként Lenkefi Zoltán Blattner Géza-díjas díszlet- és bábtervező művész, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata elismerésben részesült.

Sokoldalú alkotóművészi és pedagógiai tevékenysége elismeréseként Gnandt János József festőművész, díszlettervező, a Békéstáji Művészeti Társaság elnöke, a Békéscsabai Jókai Színház festőtárának volt vezetője Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozata elismerésben részesült.

Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója, a kulturális ágazat meghatározó országos szövetségének vezetője, Békéscsaba kulturális életének korszakos egyénisége, aki évtizedek óta magas színvonalú, kiemelkedő jelentőségű, minőséget képviselő munkát végez a közművelődés szolgálatában Bánffy Miklós-díj elismerésben részesült.

Az oktatás érdekében hosszabb időn át tanúsított kiemelkedő munkájának elismeréseként Trefort Ágoston-díjban részesült Mátyásné Orosz Mária, a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Óvoda, Alapfokú Művészeti Iskola És Kollégium intézményvezető-helyettese.

Prof. Dr. Palkovics László, az innovációért és technológiáért felelős miniszter Szakképzésért díjat adományozott különösen a gépészet és a közgazdaságtan terén elért eredményeiért, példás szakmai felkészültségéért, a nevelőtestületben betöltött szerepéért Sarusi Ildikónak, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Nemes Tihamér Technikum és Kollégium igazgatóhelyettesének.

 

Végül a nyugdíjállományba vonuló pedagógusokat köszöntötték.

2020-ban nyugdíjba vonulásuk alkalmából búcsúztak az alábbi óvodapedagógusoktól:

- Csabainé Pál Ilona, Százszorszép Művészeti Bázisóvoda óvodapedagógusa,
- Demcsák János Istvánné, a Hajnal-Lenkey-Jázmin Utcai Általános Művelődési Központ óvodapedagógusa,
- Dr. Ibos Gyuláné, a Lencsési Óvoda óvodavezető helyettese, Békéscsaba Kiváló Pedagógusa,
- Háriné Cséffai Erzsébet, a Százszorszép Művészeti Bázisóvoda óvodapedagógusa,
- Király Ágota, a Penza Lakótelepi és Dr. Becsey Oszkár Utcai Óvoda óvodapedagógusa,
- Kelemen Lászlóné, a Lencsési Óvoda óvodapedagógusa,
- Kudlákné Ratár Klára Jolán, a Szigligeti Utcai és Kazinczy-lakótelepi Óvoda óvodapedagógusa,
- Lajtos Klára Erzsébet, a Mackó-Kuckó Óvoda óvodapedagógusa,
- Váradi Zoltánné, a Mackó-Kuckó Óvoda óvodapedagógusa.

 

További programok »

Itthon

Balázsék a Korzó térről ébresztették Békéscsabát

Az egyik kereskedelmi rádió nagyágyúi szeptember utolsó hétfőjét a békési megyeszékhelyen indították. A tiszteletbeli békéscsabai nevű Sebestyén Balázs, a tiszteletbeli békéscsabai, ám újkígyósi III. Rákóczi Feri és a tiszteletre méltó harmadik úr, azaz Vadon Jani ismét nagyot ment.
2021. szeptember 27. 19:04
FEL