Nemzeti Fogathajtó Verseny volt Mezőhegyesen

Akadályhajtás, maraton- és díjhajtás. Három napon keresztül Nemzeti Fogathajtó Versenyt tartottak Mezőhegyesen, ahol nem csak az országos bajnokságra lehetett minősítő pontokat szerezni, hanem a Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának is ez volt a második minősítő fordulója. A rendezvény nívóját az is jól mutatja, hogy több mint 50 fogat állt rajthoz.

 

 

 

A mért időkön túl a lovak idomítottságát, az állóképességet, kitartását, a hajtó és ló kapcsolatát vizsgálta a bírói bizottság a megmérettetés alatt

– Az év közepén vagyunk, látszik, hogy kik azok, akik igazán komolyan vették a felkészülést és az, hogy ki hogyan készítette fel lovait. Itt már egészen jól látszik a párosokon, hogyan tudnak együttműködni – árulta el a 7.TV kérdésére István Péter, az alapzsűri tagja.

 

 

12 kategóriában 51 fogat a junior-, fiatal-, és felnőtt kategóriában

A versenyen OB minősítő pontokat is gyűjthettek a hajtók, a IV. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának második minősítő fordulójára pedig 14 ló és hajtóik neveztek, többen őshonos magyar lófajtákkal.

– Ha a statisztikát nézzük, a közel száz lóból és ötven fogatból több, mint tíz nóniusz indult el, illetve mintegy nyolc fogatban szerepel ugyanez a fajta. Ez talán összességében nem tűnik jelentős aránynak, de mivel nagyon sok fajta indul, arányaiban már elértük azt a szintet a nóniuszok tekintetében, mint más fajták esetén. Ez az elmúlt évek eredményes munkájának köszönhető – összegzett Papp István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója.

A szervezők szerint az egész lovas szakma számára is kimondottan fontos volt a hétvégi fogathajtó verseny. A következő rangos megmérettetés, a Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága szeptember 5-én kezdődik, szintén Mezőhegyesen.

Megosztás:

Címke: , ,