Zakó, csizma, lovaglónadrág

Lovas felvonulással ballagtak el a diákok Mezőhegyesen. A Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola fenntartását tavaly vette át a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., így a mostani végzős tanulók voltak az elsők, akik ezzel az új hagyománnyal is kifejezték az oktatási intézmény fő irányvonalát.

A lovas szakma évszázados hagyománya meghatározó szerepet tölt be a mezőgazdasági szakközépiskola életében. Ezt még azok is érzik, akik nem lovász szakon végeztek, hanem például rendésznek tanultak. Lipták Ádám végzős diák szerint ez az ország egyik legszebb iskolája, amelynek a lovas miliője csak tovább színesíti a hangulatát.

De nemcsak a diákok, hanem szüleik is elégedettek a döntésükkel, amit a továbbtanulással kapcsolatban hoztak. Dányiné Mike Éva a behir.hu kérdésére elmondta, itt tanuló fia már végzett lovászként, most a patkolókovács szakot fejezte be, de további terveiben szerepel, hogy szeptembertől visszajön belovaglónak. Az édesanya jónak látja az oktatási rendszert, amelyben a lovas szakmán belül több részterületen is szerezhető végzettség.

Az intézménybe 225 diák jár, akiknek a helyi ménesbirtok jó munkalehetőséget kínál. De az iskola igazgatója büszke arra, hogy országos megmérettetéseken is jó teljesítményt nyújtanak a tanulók. Háromfős, lovászlányokból álló csapatuk például a közelmúltban megnyerte a „Magyarország az én hazám” című országos közismereti vetélkedőt. Tarkó Gábor hozzátette: a ménesbirtoknak folyamatosan szüksége van az itt tanuló és dolgozó szakemberekre. Hangsúlyozta hogy a gyerekek már tanulószerződéssel, tanulmányi idejük alatt is a ménesbirtoknál dolgoznak. Szerinte a képzés színvonalát emellett azon lehet lemérni, hogy milyen eredményeket tud felmutatni az iskola a versenyeken.

Az intézmény szándéka, hogy a lovas hagyományokat tovább ápolják a jövőben.

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , , , , , ,