Nemsokára a netezők hazájává válunk

Az ország összes településén elérhetővé válik 2018 végéig az ingyenes wifi­szolgáltatás.

Nem a polgárok pénztárcájához képest magas árak vagy az infrastrukturális hiányosságok jelentik az internethasználat útjában álló legnagyobb akadályt. Sokakat az bátortalanít el, hogy nem áll rendelkezésükre a megfelelő tudás a világháló használatához. Az ő segítségükre indít oktatási programot a kormány – közölte a Magyar Időkkel Deutsch Tamás, a Digitális jólét programért felelős miniszterelnöki biztos, aki egyúttal részletezte az internethasználat hazai elterjesztése érdekében tett kormányzati lépéseket is – írja a Magyar Idők.

Az ország összes településén elérhetővé válik 2018 végéig az ingyenes wifi­szolgáltatás, és minden háztartásba eljut a vezetékes internet. Az internethasználat elsődleges gátja Magyarországon a tudáshiány, és csak ezt követi az, ha valaki drágállja a szolgáltatást – mondta lapunknak adott interjújában a miniszterelnöki biztos.

A TUDÁS ÉS A PÉNZ AZ AKADÁLY
– A még nem internetezők által elsődlegesen megjelölt oka annak, hogy miért nem internethasználók, az, hogy úgy gondolják, nincs meg az ehhez szükséges tudásuk. Ezért kompetenciagyarapító képzések indulnak országszerte. Több százezer, az oktatási rendszerből már kikerült, felnőtt polgár a lakóhelyén, illetve attól legfeljebb 30 kilométeres körzetben ingyenes, az alapvető készségek elsajátítását lehetővé tevő képzésen vehet részt – beszélt a miniszterelnöki biztos a hazai internethasználat elterjesztéséért hozott intézkedések egyikéről.
– Az internetre még nem előfizetők körében holtversenyben a második-harmadik legtöbbször előforduló indok az, hogy a szolgáltatás ára számukra túlságosan magas. A kormány egyértelmű szándéka, hogy minden olyan akadályt lebontson, ami annak az útjában áll, hogy valaki internet-előfizető, rendszeres internethasználó legyen. Ezt a célt szolgálja az internet áfájának csökkentése, amelynek révén 8-10 százalékkal mérséklődik a szolgáltatás fogyasztói ára 2017. január 1-jétől. Így egy hónapnyi előfizetés árával lesz olcsóbb éves szinten az internet – érzékeltette az intézkedés hatását Deutsch Tamás. Hozzátette: az adókulcs 27 százalékról 18-ra mérséklése azért is fontos döntés, mert Magyarországon soha nem volt még ilyen alacsony az internet áfája.
A miniszterelnöki biztos emlékeztetett arra, hogy amikor a kormány a fenti döntését bejelentette Brüsszelnél, az Európai Bizottság üdvözölte a kormány digitális fejlesztési céljait. Ugyanakkor az áfacsökkentés elhalasztását indítványozta, mert az a jelenleg hatályos uniós jogszabályokkal nem egyeztethető össze. – A magyar kormány álláspontja világos, határozott és egyértelmű: végrehajtja a törvénymódosításban foglalt rendelkezést, és érvényt szerez a parlamenti döntésnek – erősítette meg Deutsch Tamás.
HÁLÓZATFEJLESZTÉSEKKEL AZ ÖSSZES HÁZTARTÁSIG
Az internethasználat minél szélesebb körű elterjesztéséhez a fenti lépések mellett infrastrukturális fejlesztésekre, tehát a fizikai elérhetőség biztosítására szintén szükség van.
– Az Európai Unió tagállamai korábban azt a célt tűzték ki, hogy 2020-ra minden háztartásban elérhető legyen a legalább 30 Mbps sávszélességet biztosító hálózati infrastruktúra. Mi, magyarok úgy döntöttünk, hogy már 2018 végére elérjük ezt az állapotot. A Szupergyors internet programban az egymillió háztartásnak – ahol még nincs vezetékes internet – valamivel több mint felét a szolgáltatók saját forrásaikból fedezett beruházások keretében érik el, míg a program további részének finanszírozása európai uniós és ahhoz kapcsolódó hazai költségvetési forrásokból történik. Már 139 járást illetően megszülettek a pályázati döntések, és megkötötték a támogatási szerződéseket, az engedélyeztetési eljárások ezekben a hetekben kezdődnek. A korszerű mobilinternet-lefedettség gyakorlatilag teljesnek mondható az országban, de nélkülözhetetlen a szupergyors vezetékes­internet-hozzáférhetőség ugyanilyen szintre fejlesztése is.
KEDVEZMÉNYES CSOMAG, INGYENWIFI
– Az árcsökkentés másik eszköze a kormány és a szolgáltatók közötti megállapodás alapján létrejövő Digitális jólét alapcsomag – erősítette meg a sajtóinformációkat Deutsch Tamás, és hozzátette, hogy 2017 januárjától minden vezetékes és mobilinternetet kínáló cégnél megjelenik az alapcsomag. Ennek lényege, hogy az adott szolgáltatónál most kínált legalacsonyabb árú internetszolgáltatásnál legalább 10-15 százalékkal legyen olcsóbb. A másik fontos alapelv, hogy a szolgáltatók célzottan azoknak kínálják, akiknek még sosem volt internet-előfizetésük. Ez utóbbi igazolása két módon történik: egyfelől, hogy az adott természetes személynek nem volt mobilinternetes előfizetése a megelőző egy évben, továbbá hogy az adott lakcímen szintén nem volt vezetékesinternet-szolgáltatás az igénylést megelőző egy évben.

Megosztás:

Címke: , ,