Nemcsak a diákok, az iskola is készül

2016. augusztus 27. 04:10 | Mikóczy Erika

Lassan véget ér a nyári szünet, kezdődik az óvoda és az iskola. Az induló nevelési évben városunkban mintegy 440 kisgyermek tölti be a harmadik életévét és lépi át először az óvoda kapuját. Iskolai tanulmányaikat a helyi általános iskolák első osztályaiban úgy 550-en kezdik meg ebben a tanévben. Békéscsabán több mint tízezer diák tanul, és rövidesen mindnyájuk számára becsengetnek.

Ma már csak az óvodák fenntartása és működtetése tartozik az önkormányzathoz. Kiss Tibor alpolgármester elmondta, ennek ellenére a város számára ma is kiemelten fontosak az oktatási intézmények, folyamatosan odafigyelnekaz iskolákra. A törvényi változások miatt a feladatok ellátása az iskolák esetében a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz, illetve a Békéscsabai Szakképzési Centrumhoz került, míg a működtetés egy részét még a Békéscsabai Intézményellátó Centrum végzi jelenleg. Mint megtudtuk: mindenhol készen állnak az új tanév indítására.

Az óvodák nyári takarítási, kisebb karbantartási munkái befejeződtek, a héten már valamennyi békéscsabai óvoda fogadja a gyerekeket. Az általános iskolások körében népszerű volt nyáron a Lencsési iskolában és az Erzsébethelyi iskolában zajlott napközis tábor, emellett a hagyományos balatonszárszói táborozáson is mintegy 500 csabai diák és pedagógus vett részt. Lassan azonban becsöngetnek, és több helyen kisebb-nagyobb újdonságokkal találkozhatnak majd a diákok.

A Jankay iskolában például tantermeket alakítottak ki a B épületben, a Belvárosi iskolában egy hármas vizesblokk felújítása történt meg a fenntartó finanszírozásában, a Lencsési iskola pedig két újabb vizesblokkal gazdagodott. Az utóbbi intézménynél az MLSZ és az önkormányzat együttműködésének köszönhetően elkészült az új műfüves pálya is. A Kazinczy iskolában az ’56-os kiállító terem bővült egy helyiséggel. A Petőfi utcai iskola főépületében a földszinti folyosó burkolatát cserélték ki, az Erzsébethelyi iskola Madách utcai épületének tornacsarnoka pedig (TAO-s források bevonásával) új sportszőnyeget kapott. Gerlán az udvar szépült meg, itt 90 négyzetméteren díszkő-burkolatot raktak le.

A középiskolákban és a kollégiumokban is befejeződtek a kisebb-nagyobb karbantartási munkák. Az Andrássy Gyula Gimnázium aulájának és az „A” valamint „B” épületeket összekötő átjárójának polikarbonát tetőcseréje folyamatban van, de az évnyitóra ez is elkészül. A legnagyobb újdonság városunkban a középfokú oktatásban, a Békéscsabai Szakképzési Centrum ősszel induló, országos beiskolázású, bentlakásos rendészeti képzése. Az utolsó simításokat végzik a Trefort utcai egykori Gépészeti kollégium épületén, amelyet ősztől a rendészeti képzésben tanulók töltenek meg ismét élettel.

Békéscsaba önkormányzata a tanévkezdés után is tovább szeretne javítani a körülményeken, éppen ezért, a TOP keretébenpályázatot nyújtottak be az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium, az Erzsébethelyi Általános Iskola, a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, valamint a Petőfi Utcai Általános Iskola energetikai korszerűsítésére. A beruházások teljes költsége összesen 677,8 millió forint lesz. A pályázat elbírálás alatt van, a támogatási szerződés megkötését, a tervezést és a közbeszerzési eljárást követően indulhat el a kivitelezés, előreláthatólag 2017. első felében.

Kiss Tibor alpolgármester reményét fejezte ki, hogy  - bár minden egyes tanév új kihívást jelent a gyermekeknek, pedagógusoknak egyaránt, - azonban továbbra is a gyermek mindenekfelett való érdeke, és a szakmaiság dominál a 2016/2017-es tanévben is. Ehhez türelmet, kitartást, és sok sikert kíván valamennyi köznevelésben érdekelt résztvevőnek.

FEL