Nem tudjuk kialudni előre az éjszakázást

2018. május 29. 19:26 | behir.hu

A kevés alvás hosszú távon megbetegíthet és a túl sok sem jó. A hét végén pótolhatjuk a kimaradt alvást, de az éjszakázást előre “lealudni” nem lehet.

Ezekre az eredményekre jutottak a stockholmi Karolinska Institut kutatói, akik 1997 óta kísérték figyelemmel 44.000 ember alvási szokásait és életük alakulását. A szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy bár az egyes emberek alvási szükséglete eltérő, az egészségi szempontból kívánatos alvás elmulasztását azonban pótolni kell – és lehet. Aki munkája vagy egyéb ok miatt keveset pihen, a hét végén behozhatja.

 

Azok közül, akik a vizsgálat megkezdésekor jelezték, hogy csak napi 5 órát, vagy még kevesebbet alszanak, sokak egészsége megromlott, vagy el is hunyt, míg azok egészsége, akik rendszeresen kipótolták az elmulasztott pihenési időt, a normálisan alvókéhoz hasonlóan alakult.

 

Figyelemreméltó módon az átlagosnál magasabb halálozási arányt talált a vizsgálat azoknál a 65 év alattiaknál, aki napi 9 óránál többet aludtak. Az idősebbek állapotára viszont nem hatott ki a mindenkori igényeik szerint kiválasztott alvásidő.

Szakértők szerint a tartósan 6 óránál kevesebb, illetve 9 óránál több alvás rövidíti az élet várható hosszát, egyúttal növekszik a cukorbetegség és a rák kockázata. Ehhez járul még a lélektani kár is: a kevés pihenés már egy nap után erősen kihat az emberre. Az orvosok átlag 7 óra alvást ajánlanak, azzal, hogy későbbi virrasztást, éjszakai munkát előre “lealudni” nem lehet.

 

Forrás: Der Spiegel, Guardian/Piac&Profit

További programok »

Életmód

Ismét megrendezik a Háromváros Kerékpáros Fesztivált

Immár harmadik alkalommal rendezik meg a Háromváros Kerékpáros Fesztivált május utolsó hétvégéjén. A házigazda ezúttal Gyula városa lesz, de természetesen Békésen és Békéscsabán is számos izgalmas programmal várják a szervezők az érdeklődőket.
2024. április 11. 19:59
FEL