Jelölési és minőségi hibákat találtak hat túrórúdnál

2022. május 31. 17:53 | behir.hu

A vizsgált 22 kakaós bevonatú, natúr túrórúd közül hat esetében indított hatósági eljárást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), az élelmiszer-vállalkozókkal szemben kiszabott bírságok összege közel 800 ezer forint.

A Szupermenta terméktesztprogramban a népszerű desszertkészítményt vizsgálták, közöttük 15 túródesszert és 7 tejalapú desszertkészítmény termék szerepelt. Az élelmiszerbiztonsági és -minőségi vizsgálatok során a mikrobiológiai vizsgálatokon túl ellenőrizték egyebek közt a termékek tartósítószer-, cukor- és laktóztartalmát is. Három termékben a szorbinsav mennyisége meghaladta az adalékanyagokról szóló rendeletben meghatározott felső határértéket, emiatt a gyártónak élelmiszer-ellenőrzési bírságot kell fizetnie.

Négy terméknél akadtak jelölési hibák. Gond volt többek között a tápértékjelöléssel, valamint az összetett összetevők feltüntetésével. Három termék esetében a jelölési hibák miatt, kettő terméknél minőségi hiba miatt, valamint egy terméknél jelölési és minőségi hiba miatt indult eljárás. Arra is kötelezték a cégeket, hogy javítsák ki a feltárt hibákat.

A Szupermenta terméktesztek egyik legnépszerűbb mozzanata a kedveltségi vizsgálat, melyen ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. Értékelésük alapján a 15 túródesszert közül a dobogó legfelső fokára a Pöttyös Túró Rudi állhatott, a második helyen a Pilos Túródesszert végzett, míg a harmadik helyet a Pöttyös Óriás Rudi laktózmentes érdemelte ki. A 7 tejalapú desszertkészítmény versenyében az első holtversenyben a Milfina Rudi és a CBA Piros Rudi lett, második a Sissy Rudi, harmadik helyen pedig a S-Budget Rudi végzett.

A részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán.

Forrás: MTI

További programok »

Gazdaság

Piac a piacban – Megnyílt a Csabai Ízek Vására a térségi piactéren

Október 12-én nyitotta meg kapuit a Csabai Ízek Vására, egy olyan őstermelői piac, amely a helyi kézműves termékek sokszínűségét és gasztronómiai hagyományait mutatja be. Az esemény fő célja, hogy közvetlen kapcsolatot teremtsen a helyi termelők és a fogyasztók között.
2024. október 12. 19:30
FEL