Nem örülnek a gazdák a dinnyeáraknak

2017. július 6. 11:36 | Papp Ádám Sándor

Békés megyében idén 55-60 tonnás termésátlagok várhatók, Magyarország dinnyetermesztésének ez a negyedét teszi ki. A hétvégén elkezdték szedni a dinnyét Medgyesegyházán a termelők, akik máris keveslik a felvásárlási árakat.
Békés megyében hektáronként akár 55-60 tonnás termésátlagok is várhatók, az országban a becslések szerint pedig 210-220 ezer tonna dinnye teremhet idén. Összességében ennek körülbelül 40 százalékát exportálják, főként Lengyelországba, Németországba és Csehországba, valamint a balti és a skandináv államokba. Ami továbbra is problémát jelent, hogy kevéssé haladnak a gazdák a szövetkezés irányába, pedig az növelné az érdekérvényesítő képességüket – mondta az MTI-nek Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke.

A békés megyei gazdák jó szezonra számítanak, de keveslik a felvásárlási árakat. Az elmúlt egy hónap időjárása kedvezett a szabadföldön termesztett görögdinnyének, és Cseh György, dinnyetermesztő, 50 tonnás átlagtermésre számít. Ennek nagyobb részét egy-két kereskedőnek adja el, akik a belföldi piacon értékesítik a terményt. A telephelyen gépekkel is csomagolják a dinnyét, így egy részét közvetlenül az áruházláncoknak adják el. A magnélküli dinnyét főként a skandináv államokba és Németországba exportálja az egyik felvásárló.

A dinnye kilójáért kompenzációs felár nélkül 52-54 forintot kap majd, amely a 40-45 forintos önköltségi árat épphogy fedezi. Az alacsony ár miatt az elmúlt években az egy-két hektáron termelő gazdák közül már sokan abbahagyták a dinnyézést – közölte Cseh György.

A három hektáron gazdálkodó Juhász György 40 tonnás átlagtermésre számít hektáronként. Egy értékesítő kft.-nek adja el a termést, amely négy gyulai standon és Balatonlellén árulja a görög- és a sárgadinnyét. Kilónként 35 forint alatti átvételi ár esetén a gazda csak veszteséget termel. Problémát okoz, hogy az utóbbi években egyre nehezebb magyar idénymunkást találni a szezonra, ami tovább emeli a költségeket.

A nagybani piacon jelenleg 150 forintot adnak a magyar dinnye kilójáért, ám a görögországi dinnye csak 140 forintba kerül. Juhász György szerint a vevők a görögdinnyét kilónként 190 forint körüli áron tudják majd megvenni.

A dinnyeértékesítéssel foglalkozó Grósz György szerint az idei kiváló minőség miatt az elmúlt évekhez képest magasabb felvásárlási árban reménykedhetnek a gazdák. Szerinte a technológiai fejlesztések és a mezőgazdaságban is megjelenő munkaerőhiány miatt kilónként már 45-60 forintos önköltségi árak vannak az ágazatban. A felvásárolt termény 60 százalékát exportálja, főként Lengyelországba és Csehországba, kis részét Németországba.

 

Forrás: agrarszektor.hu

További programok »

Itthon

Olimpiatörténeti kiállítás nyílt a Belvárban

"Idén is lesz olimpia - hangolódás a 2024. évi ötkarikás játékokra" címmel olimpiatörténeti kiállítás nyílt a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban kedden. A megnyitó díszvendégei Márton Anita olimpiai bronzérmes súlylökő és Bökfi János olimpiai 4. helyezett súlyemelő voltak, akik több relikviát is adományoztak a kiállítás anyagába.
18:50
FEL