Megkezdődött a hazai dinnyeszezon – minden adott a jó terméshez

2023. július 2. 08:10 | Hidvégi Dávid

Megkezdődött a hazai dinnyeszezon, így már elérhető a magyar dinnye a boltokban és a piacokon. A termelők jó minőségre számítanak, a fajtaválaszték és a termelési technológia terén jelentős előrelépések történtek. Éves szinten még mindig Békés vármegye adja a hazai dinnyetermés több, mint egyharmadát, a medgyesi dinnye országszerte és a határokon kívül is keresett.

Mochnács György 1978 óta foglalkozik dinnyével, jelenleg egy hektáron gazdálkodik, amelynek egyharmadán sárgadinnyét, kétharmadán görögdinnyét termeszt. A gyümölcsök nagy részét a békéscsabai piacon árusítja. Az elmúlt hetekben termését peronoszpóra támadta meg, de a sikeres védekezést követően a dinnye megfelelő ütemben fejlődhetett tovább. Elmondta: az elmúlt időszakban jelentősen nőtt a palánták nevelése.

– A környező termelő ismerőseimet is megkérdezve a szabadföldön termesztett görögdinnye és a sárgadinnye is várhatóan július első napjaiban  jelen lesz a piacon. A vásárlók megbízható módon jó minőséget, jó zű dinnyét vásárolhatnak – emelte ki.

Éves szinten a hazai görögdinnye közel negyven százaléka még mindig Békés vármegyében terem, ezen belül a mézédes medgyesi dinnye a legkeresettebb. Sok termelő kitolja a szezont a szakaszos ültetéssel, a nagy fólia sátras dinnyetermesztéssel pedig hamarabb kerülhet lédús hazai gyümölcs a fogyasztók asztalára. A szabadföldi dinnyének pedig kedvezett az időjárás.

– A tavaszi időjárás még kedvezőbb volt, mint a tavalyi aszályos időszak. Ezek a frissítő záporok még jót is tettek a görögdinnyéknek. Jó mikroklíma alakult ki a termelő területen, így minden adott ahhoz, hogy 2023-ban jó minőségű görögdinnye terméssel és áruval rukkoljon elő a magyar gazda – fogalmazott a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke, Göcző Mátyás.

Amennyiben ideális lesz az időjárás, akkor akár szeptember végéig is kitarthat a kínálat, a szakemberek 140-160 ezer tonnás belföldi dinnyetermésre számítanak.

További programok »

Gazdaság

Agrár szakemberek vehették át diplomáikat Szarvason

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent István Campus Szarvasi Képzési Hely február 16-án ünnepelte a Vetőmag-gazdálkodási szakmérnök továbbképzés, a Mezőgazdasági vízgazdálkodási mérnök mesterképzés, valamint a Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök alapképzés eredményeit a Tessedik épület dísztermében – tájékoztatta a behir.hu-t dr. Sipos Virág Katalin campus főigazgató-helyettes.
06:27
FEL