Nem minden esetben boldog a karácsony

2020. december 23. 18:42 | Sipos Gábor

A karácsonyi időszak hangsúlyosan veszélyes időszak a depresszióra hajlamos embereknél. Nem csak a magányban eltöltött ünnep, hanem néhány esetben a túlzott elvárások, esetleg a sikertelenség is okozhat depressziót.

A karácsony a meghittség és a társas kapcsolatok ünnepe, ilyenkor a lehető legtöbben szeretteik társaságában ünnepelnek. Az idei karácsony a szokásosnál nehezebben telhet, hiszen a járvány miatt, a pandémiás szabályok már hetek óta korlátozzák a társas kapcsolattartást.

A szakemberek szerint a depresszióra hajlamosaknál a magány és az elszigetelődés érzése, a napi teendők elhagyása, illetve a megszokottnál komorabb gondolatok már jelezhetik a problémát. Kozma Zoltán kiemelte, hogy a depressziónak hasonló tünetei vannak, akkor is, ha az ember veszteséget él meg és akkor is, ha az ünnepek körül érzi a magányt.  

– Energiátlansággal, rossz kedvvel, koncentrációs nehézséggel, bűntudattal, önmaga ellen forduló gondolattal jár ez az állapot. Azt gondolom, hogy érdemes odafigyelni ezekre, érdemes ezeket megbeszélni a környezetünkben és amennyiben nagy a szenvedés érzése az embernek, úgy érzi, hogy nem talál megoldást, akkor kell szakemberhez fordulnia – hangsúlyozta a klinikai szakpszichológus.

A depresszióval küzdő betegre jellemző, hogy nem keresi a társas kapcsolatokat, izolálódik és olyan beszűkültséget él meg, amelyből nem lát kiutat. Pedig a szakemberek szerint pont a kommunikáció az első lépés, hogy a beteg kilépjen a depresszív állapotból. Az enyhébb esetekben a problémák kiventillálása is elég lehet, súlyosabb esetekben érdemes szakemberhez fordulni.

Az ünnepek alatt is működik a telefonos lelkisegélyszolgálat. Az elmúlt évek statisztikái szerint ebben az időszakban szinte megduplázódik a hívások száma. Az Országos Lelkisegély Szolgálat alelnöke elmondta, hogy sok esetben elég, ha valakinek csak elmondhatja a hívó a bánatát.

– Tulajdonképpen ilyenkor több hívás fut be minden évben. Több a magányos ember. Karácsonyra készülve tényleg az öröm, az ajándékozás jut az emberek eszébe, de egészen más a történet, ha zajlik egy gyászfolyamat vagy egyedül marad valaki, akkor más lesz az ünnepnek az egész hangulata – mondta dr. Udvardi László

A magányosság érzetén kívül az ünnepek lebonyolításával kapcsolatos túlzott elvárások vagy a sikertelenség érzése is depressziót okozhat. Akár ezekben az esetekben is érdemes tárcsázni a lelkisegélyszolgálat 24 órás anonim ügyeletét a 116-123-as telefonszámon.

További programok »

Itthon

Október 17-én ismét lesz 4 Labda Bajnokság

Már javában zajlik a 4 Labda Bajnokság szervezése Békéscsabán. A már több mint 10 esztendeje létező rendezvényt Kormos Mihály, a BRSE korábbi szakmai igazgatója hívta életre. A program szervezését négy évnyi szünet után a Körös Tollaslabda Sport Egyesület vállalta el. A szervezők családi és baráti csapatok nevezését várják.
2021. szeptember 21. 18:20
FEL