Nem kell újra vizsgázni a módosuló KRESZ-ből

2016. július 19. 14:24 | Zsíros András

Cáfolja a sajtóhíreszteléseket az ORFK és az NFM.   Minden autós

Minden autósnak újra kell vizsgáznia KRESZ-ből – ez a híresztelés járta be hétfőn a sajtót, amelyet nem sokkal később az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata hivatalosan cáfolt. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azt közölte, a KRESZ áttekintése régóta tart, de szó sincs arról, hogy újra kellene vizsgáznia minden járművezetőnek, ha majd módosulnak a szabályok.

Van, aki szerint fölösleges, mások úgy gondolják, bizonyos esetben lenne haszna, ha időnként újra számot kellene adniuk az autóvezetőknek a KRESZ ismeretéről. A Magyar Nemzet hétfőn megjelent cikkében Kozma Péter ügyvéd nyilatkozott úgy, hogy a KRESZ tervezett módosítása után elképzelhető, hogy mindenkinek újra vizsgáznia kellene az új szabályokból. Ezt az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivőjének 2014-ben tett nyilatkozatára hivatkozva mondta, ám néhány órával később a rendőrség ezt hivatalosan cáfolta. Mint írták, „ilyen nyilatkozatot az ORFK szóvivője 2014-ben, 2014 előtt, és azóta sem tett”.

Az általunk megkérdezett szakember szerint szükség lenne a KRESZ egyszerűsítésére, de ebből túlzás lenne kötelező vizsgát előírni. Horváth László, a Járművezető-Szakoktatók és Képzőszervek Országos Egyesületének Békés megyei elnöke azt mondta, egy korábban megszerzett jogot – a vezetői engedélyt – csak súlyos szabályszegés esetén, vagy orvosi utasításra lehetne korlátozni, azonban a szabályok folyamatos változásai miatt véleménye szerint hasznos lehetne, ha a járművezetők önkéntes alapon részt vennének egy ismeretújító foglalkozáson.

A KRESZ áttekintésével kapcsolatban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium folyamatosan egyeztet az érintett szakmai szervezetekkel és minisztériumokkal, ám közlésük szerint a szabályok módosulása még akár egy-másfél évig is eltarthat.

FEL