Nem kell félni senkitől

2015. október 22. 16:03 | behir.hu

Zoran Szpisljak vezetőedző irányításával első évében feljutott az élvonalba a békéscsabai labdarúgó csapat. A szezon eleje nem sikerült fényesen a lila-fehérek számára, de a bajnokság egy harmadánál nincs nagy lemaradásban a Csaba, így Barkász Sándor, az Előre Zrt. többségi tulajdonosa is optimista, aki hisz a munkában és a szakvezetővel kialakított bizalmi kapcsolatban. A csapat nem folytatta jól a bajnoki szereplést, hiszen Debrecenben súlyos, 7-0-s vereséget szenvedett, javítani szombaton lehet és kell a Paks ellen.

Augusztus 29-én a bajnokság 7. fordulójában a Haladás 1-0-ra nyert a Kórház utcában, így a játéknap után három megszerzett ponttal az utolsó helyen állt a lila-fehér gárda. A szezonból azóta eltelt másfél hónap és ugyan a csapat a tabellán nem lépett előre, de játékban fejlődött, a pontgyűjtés is elkezdődött, így már nem reménytelen az együttes helyzete.

- Az eredmények ugyan nem tükrözték az elvégzett munkát, de bíztam a szakvezetőben, hiszen ahogy Zoran is hangsúlyozni szokta, meg kellett találni a csapat karakterét. A bajnokság három, anyagi lehetőségek szempontjából kiemelkedő együttese ellen, a Puskás Akadémiával, a Videotonnal és a Ferencvárossal szemben is felvettük a versenyt. Beigazolódott, hogy nem kell félni senkitől, a cél továbbra is a bennmaradás – emelte ki Barkász Sándor, a Békéscsaba 1912 Előre Futball Zrt. többségi tulajdonosa.

A vezetőedző és a tulajdonos tavaly talált egymásra, hiszen 2014 nyarán kezdődött el a közös munka. Barkász Sándort nem érte meglepetésként a feljutás, hiszen már az első találkozáskor pozitív csalódás érte. Dinamizmus, rátermettség, az új ötletekből meghozott jó döntések és mindezek rendszerbe állítása. Csak egy pár azokból az erényekből, ami összekapcsolja a klub két jelenlegi motorját.

Zoran Szpisljak számára nagy kihívás volt az idény első harmada, hiszen a csapatépítés nem ment egyik pillanatról a másikra. Ahogy a szakvezető elárulta, az első tizenegy forduló után tíz pontot tervezett a csapat, ebből nyolcat sikerült begyűjteni. A lila-fehérek egyre kiegyenlítettebb párharcokat vívtak és minden ellenféllel szemben egyenrangú partnerek voltak. A vezetőedző és a többségi tulajdonos között mindennapi a kapcsolattartás.

- A munkánk során az a legfontosabb, hogy folyamatosan kommunikáljunk. A beszélgetések során, amikor eljutunk odáig, hogy egy-egy témában hasonlóan gondolkodunk, akkor már jöhet a következő lépés. A labdarúgás is hasonló elvek szerint működik, mint egy vállalkozás: tervezés, munka és építkezés – fogalmazta meg a vezetőedző.

A szakvezető már a munka legelején leszögezte a rövid-, közép- és hosszútávú célokat. Első körben hétről hétre, a következő mérkőzésre kell koncentrálni, ezt követően fontos, hogy az együttes folyamatosan fejlődjön, egyre inkább csapatként működjön. Végül pedig az lenne a legfontosabb cél, hogy újra stabil NB I-es klub váljon az Előréből. Természetesen ezen a ponton is egyezik a vezetőedző és a tulajdonos álláspontja.

- Nagyon sok „rossz” tulajdonságom van, ebből az egyik az, hogy kitartó vagyok. Nem vagyok hűtlen, számomra ez nem csak egy kitérő. Az, hogy tulajdonossá váltam komoly morális felelősség, nem hagyhatom abba azokat a dolgokat, amikbe belekezdtem. A Békés Drén Kft-ben mintegy százötvenen dolgoznak azért az összegért, amit a klubba fektettem, illetve fektetek, úgy érzem ezt a felelősséget a játékosok is átérzik – vázolta a jelenlegi és a jövőben vállalt szerepét is a csabai futballban Barkász Sándor.

A csabai együttes már a második kört kezdte az idei bajnokságban. Debrecenben félidőben még egygólos hátrányban volt a csapat, a vége súlyos, 7-0-ás vereség lett. Nem vár könnyű folytatás a csapatra, de fel kell állni a padlóról. Ebben az esztendőben egy három meccses idegenbeli sorozat mellett még a Paks, az Újpest és a Puskás Akadémia látogat a Kórház utcába. Még több meghatározó találkozó vár az együttesre a közeljövőben, de a lila-fehérek szurkolói bízhatnak abban, hogy beérik az elvégzett munka gyümölcse.

FEL