Nem igaz, hogy kevesebbet mozognak a mai gyerekek, mint korábban!

2021. február 17. 08:10 | Such Tamás

Tíz éve lakom a Lencsésin. A valaha babagyárnak becézett lakótelep népessége azóta jócskán megcsappant. Ettől függetlenül lépten-nyomon azt hallom, „régen tele voltak a játszóterek, focipályák, pingpongasztalok... Bezzeg most csak a kütyüket nyomogatják.”

Sztereotípia-döntögetés Lukács József torna mesteredző, testnevelőtanárral.

 

– Saját példámból kiindulva, gyermekünk heti 5-6 edzésre jár (plusz a meccsek). Ebből kifolyólag, amikor ideje engedi, naphosszat gépezhet. Nem egyszer megunja, és olyankor le „kell” menni vele focizni. Szerintem ma sokkal többen járnak különböző sportkörökbe, mint 40 éve. Ráadásul így be van osztva a gyerekek órarendje.

– Arról sem szabad elfeledkezni, hogy jó néhány éve létezik az iskolákban a mindennapos testnevelés. Ezáltal az életkori sajátosságnak tekinthető mozgásvágyat az iskola jobban leköti, mint bármikor.

 

Lukács József – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Józsi bácsi – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Szentgyörgyi Albert már 1930-ban Szegeden, egy nagyhatású beszédében az ország vezetői előtt kijelentette, hogy a testnevelés olyan, mint az étkezés, mindennap szükség van rá.

 

– Ezek szerint jó 80 év kellett ahhoz, hogy ezt bevezessék.

– Azonfelül számtalan felmérés igazolja, ha a testnevelés órai mozgás által kikapcsolódnak, akkor a következő órán sokkal jobban tudnak koncentrálni.

 

– Noha én azt látom, mint régen: vagy ügyesek, vagy kockák. Bár akkor még nem kockáknak hívták a kockákat.

– Az kétségtelen, hogy ez a számítógépes őrület nagyon időigényes elfoglaltság. A gépezés a gyerekek mozgásvágyát csak pszichésen és nem fizikailag köti le. Nem beszélve arról, hogy a grund-feeling lecsengőben van, az azonban kétségtelen, ahogy mondtad, lényegesen többen járnak sportegyesületekbe.

Továbbá elmeséli, néhány éve megfordult egy finnországi általános iskolában, ahol még mindig csak két testnevelés óra van egy héten. Ellenben a szülők a gyerekekkel szinte minden délután síelnek vagy sífutnak, nyáron pedig botokkal futnak.

 

További programok »

Itthon

Nem sikerült elhúzni

Egy autót húzott maga után egy férfi Sarkadon. Észrevette ezt egy szolgálaton kívüli rendőr, aki a gyanús esetről azonnal értesítette a kollégáit. A rendőrjárőrök az ellenőrzéskor megállapították, hogy a forgalomból kivont járművet egy lakatlan ház udvaráról lopták el.
2022. január 28. 18:46
FEL