Nem hiszed el ezeknek a híres dolgoknak a valódi méretét

 

Gyakran előfordul, hogy egy fénykép egyszerűen nem képes visszaadni azt, amit meg akart örökíteni – pláne, hogyha a méretarányokról van szó. Mindenki tudja például, hogy a Burdzs Kalifa hatalmas, ahogyan a világ legnagyobb teleszkópjáról is elhisszük, hogy óriási. Na de el tudjuk képzelni, hogy mennyire? Ha nincs mihez hasonlítani, akkor aligha.

Kevin Wisbith fotóprojektje azért készült el, hogy szó szerint új perspektívába helyezze földünk legnagyobb épületeit, állatait és gépeit: hogy kézzelfoghatóbbá tegye a méreteket. Ha megnézitek az alábbi képeket, ti is látni fogjátok, hogy sikerrel járt.

 

 

1. A világ legnagyobb olajszállítója

Minden idők legnagyobb olajszállítója a csaknem 460 méteres Seawise Giant volt. A Central Park tavába helyezve alig 100 méter hely maradna mellette.

 

 

 

2. A félméteres skorpió: Pulmonoscorpius Kirktonensis

Ez a karbonkori rémálom minden idők legnagyobb skorpiója: akár 60 centiméteresre is megnőhetett, vagyis akkorára, mint egy átlagos házi macska!

 

 

 

3. A 2,5 trillió dolláros szikla

A Dionüszosz-aszteroida becslések szerint 1.5 kilométer széles, így a Golden Gate híd fölé helyezve csaknem átérné a teljes hidat. Az aszteroida egyébként nagyon gazdag ásványkincsekben, becslések szerint 2,5 trillió dollár értékben lehetne kibányászni belőle, ha erre a technika lehetőséget adna.

 

 

 

4. A Titanic

Megépítésekor a Titanic a maga 270 méterével az egyik legnagyobb hajó volt a világon. Azóta persze rengeteget fejlődött a hajóépítés, a U.S.S. Ronald Reagan például 332 méter hosszú, így a Titanic vígan elférne a fedélzeten.

 

 

 

5. A Halálcsillag

Bár a Halálcsillag a valóságban nem létezik, becsült méretei szerint beárnyékolná Florida egynegyedét.

 

 

6. A B-2 nehézbombázó

A B-2 nehézbombázó az egyik legdrágább és legfejlettebb repülőgép a világon. Kevesekben tudatosul azonban, hogy milyen hatalmasak is ezek a gépek. 50 méteres szárnyaival például éppen csak elférne keresztben egy amerikai futballstadionban.

 

 

 

7. A Burdzs Kalifa

A Burdzs Kalifa jelenleg a világ legmagasabb épülete 828 méteres magasságával. Ez azt jelenti, hogy ha Dubaj helyett New Yorkban emelték volna, akkor több mint 300 méterrel emelkedne a World Trade Center, és csaknem 400 méterrel az Empire State Building fölé.

 

 

 

8. A Mirnij gyémántbánya

Az oroszországi Mirnij gyémántbánya Földünk egyik legmélyebb bányája: a hivatalos adatok szerint csaknem 530 méteres a legmélyebb pontja. Ez azt jelenti, hogyha az Egyesült Államok legmagasabb épületét helyeznénk a lyukba, a csúcsa mindössze 2 méterrel emelkedne a föld szintje fölé.

 

 

 

9. A világ legnagyobb rádiótávcsöve

Ahogyan a földönkívüli élet kutatása egyre fejlettebbé válik, úgy épülnek az egyre nagyobb és nagyobb távcsövek. A világ legnagyobb rádiótávcsöve a kínai Kujcsou tartományban található, az átmérője pedig csaknem 500 méteres. Így nézne ki, ha Las Vegas belvárosába helyeznénk.

 

 

 

10. Az M-1-es rakétameghajtó

Az M-1-es rakétameghajtót az 1950-es években tervezte a NASA, és ha megépítik, ez lett volna a legnagyobb motor, amit odáig építettek. 4 és fél méteres átmérője elfedne egy kisebb autót.

 

 

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Megosztás:

Címke: , ,