Nem hagyjuk magukra a méhészeket

Nem szabad hagyni, hogy hamisított importmézzel árasszák el az Európai Unió belső piacát, jelentette ki Erdős Norbert európai parlamenti képviselő az Aranynektár Kft. magas színvonalú mézfeldolgozó üzemének megtekintését követően Dunavarsányban. A fideszes politikus hozzátette, már egy éve folyamatosan kéri az Európai Bizottságtól, hogy folyamatos ellenőrzést és mintavételezést rendeljen el az EU külső határállomásain.

Az Aranynektár Kft. egy családi vállalkozás, amelyet méz csomagolására és kereskedelmére 1985-ben alapítottak, de a tulajdonos családja már 1929 óta foglalkozik méhészettel. A cég fő profilja a minőségi méz kivitele, a világ több mint húsz országába folyamatosan exportál mézet fogyasztói csomagolásban. A cég 80 főt foglalkoztat, amelyből úgy 50 szakember állandó alkalmazott. A családi vállalkozás Közép-Kelet-Európa legnagyobb mézfeldolgozó üzeme, míg az EU-ban az ötödik helyen áll. A mézek 90 százaléka külföldre, elsősorban Olaszországba, az Egyesült Királyságba és Németországba kerül, de komoly partnerei vannak Japánban, Törökországban, Szaúdi-Arábiában és Szingapúrban is. A termékek háromnegyede virágméz, de nagyobb mennyiségben kerül kiszerelésre akácméz és lépes méz is. A cég egy új termékkel, a nyersmézzel is megjelenik hamarosan a piacon. A cég mottója, hogy a csomagolás során a méz minden értékét törekszik megőrizni és az adott méz egyediségét megtartani. Ezért komoly fejlesztéseket folytattak le a vállalatnál, ma a legmodernebb és legfinomabb technikát jelentő gépek garantálják a csomagolt méz minőségét.

A látogatást követően az Aranynektár tulajdonosa, Takács Ferenc kijelentette, hogy egyrészt a tavalyi fagy miatt, amely elsősorban az akácosokat sújtotta, másrészt – és sajnos ez a döntő – a hamisított mézek további beáramlása miatt nehéz volt a tavalyi év a méhészeknek. Hozzátette, nem csak Magyarországon, hanem egész Európában. Erdős Norbert emlékeztetett, Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos az Európai Parlament Mezőgazdasági Szakbizottsága 2016. március 15-i ülésén arról tájékoztatta a képviselőket, hogy az európai mézhamisítási botrány miatt a belső piacon begyűjtött kevert méz minták 17 százalékában, míg az EU külső határállomásain begyűjtött kevert méz minták 31 százalékában találtak hamisított mézet az előzetes eredmények szerint. A biztos akkor a végleges eredményeket 2016 nyarának végére ígérte.

„Sajnálatos módon ideáig semmilyen tájékoztatást nem kaptam a bizottsági vizsgálat végleges eredményeiről” – jelentette ki az európai parlamenti képviselő. Takács Ferenc kiemelte, nagyon reméli, hogy nem a hamisítási lobbi tevékenysége miatt késlekedik jelentősen a végleges eredmények nyilvánosságra hozatalától az Európai Bizottság. Erdős Norbert kijelentette, hogy folyamatosan interpellálja a Bizottságot a központi vizsgálatok eredményeiről. Továbbá igyekszik meggyőzni Andriukaitis biztost, hogy az európai fogyasztók és méhészek védelme érdekében folyamatos ellenőrzést és mintavételezést rendeljen el az EU külső határállomásain. A fideszes politikus újra bemutatta az EU-ból és harmadik országokból kevert mézek jelölésére vonatkozó jogszabály-módosítási javaslatát, amely értelmében a jelenlegi jelölés helyett a címkén azt kellene feltüntetni, hogy a végtermékben felhasznált EU-s és EU-n kívüli méz pontosan melyik országból származik, méghozzá olyan sorrendben, ahogyan a végtermékben szereplő mézek aránya kinéz.

 

Megosztás:

Címke: